Frederick Sanger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Frederick Sanger
anglický biochemik
Frederick Sanger
Narodenie13. august 1918
Rendcomb, Spojené kráľovstvo
Úmrtie19. november 2013 (95 rokov)
Cambridge, Spojené kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Frederick Sanger

Frederick Sanger (* 13. august 1918, Rendcomb – † 19. november 2013, Cambridge[1]) bol anglický biochemik a prvá osoba ktorá bola nositeľom dvoch Nobelových cien za chémiu (druhý bol Karl Barry Sharpless) v roku 1958 za svoju prácu na primárnej štruktúre proteínov, najmä inzulínu a v roku 1980 spolu s Walterom Gilbertom za ich príspevky týkajúce sa určenia bázových postupností v nukleových kyselinách.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Sanger študoval na Bryanstonskej škole a neskôr urobil bakalára umenia v prírodných vedách na univerzite St John's v Cambridge. Na začiatku plánoval, že sa bude venovať medicíne, ale neskôr sa začal zaujímať o biochémiu spolu s poprednými biochemikmi vtedajších časoch na Univerzite v Cambridge. Svoj titul PhD. získal v roku 1943.

Úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Sanger sa rozhodol skompletizovať primárnu štruktúru proteínovej štruktúry, hlavne inzulínu. Pri tejto práci, dokázal to, že proteíny majú špecifické štruktúry. Začal so zmenšovaním inzulínu na malé fragmenty pomocou zmiešavania enzýmu trypsín (ktorý štiepi proteín) s roztokom inzulínu.

Tituly[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zomrel dvojnásobný laureát Nobelovej ceny Fred Sanger [online]. www.sme.sk, 20.11.2013, [cit. 2013-11-20]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]