Frederik V. (Dánsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Frederik V.
dánsky a nórsky kráľ
Frederik V.
Frederik V., erb (z wikidata)
Panovanie
DynastiaOldenburgovci
Panovanie17461766
PredchodcaKristián VI.
NástupcaKristián VII.
Biografické údaje
Narodenie31. marec 1723
Kodaň, Dánsko
Úmrtie13. január 1766 (42 rokov)
Kodaň, Dánsko
PochovanieKatedrála v Roskilde
Rodina
Manželka
OtecKristián VI.
MatkaŽofia Magdaléna Brandenburská
Odkazy
Spolupracuj na CommonsFrederik V.
(multimediálne súbory na commons)

Frederik V. (* 31. marec 1723, Kodaň, Dánsko – † 13. január 1766, Kodaň) bol v rokoch 1746 – 1766 kráľ Dánska a Nórska.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Frederik bol syn kráľa Kristiána VI. a Žofie Magdalény Brandenburskej. Vyrastal v prísne náboženskom domove; napriek (alebo kvôli) tejto výchove bol jeho charakter neviazaný až spustnutý (hovorí sa o jeho sadizme). Frederik sa obklopoval ženami a navštevoval kodanské krčmy a nevestince a jeho hlboko nábožensky založený otec uvažoval o tom, že ho vyhlási za nespôsobilého stať sa jeho nástupcom na tróne.

Nástup na trón a vláda[upraviť | upraviť zdroj]

Frederik sa stal kráľom Dánska a Nórska v roku 1746 po smrti Kristiána VI.

Jeho kráľovská moc bola obmedzená. Bol poznačený svojim alkoholizmom, obklopil sa však schopnými ministrami, ktorí boli v pozadí väčšiny jeho počinov, ako napr. Adam Gottlob Moltke, Johann Hartwig Ernst von Bernstorff a H. C. Schimmelmann. Tí zabránili zatiahnutiu Dánska do vojen, bežných v Európe tej doby. Krajina si udržala neutralitu dokonca aj v Sedemročnej vojne (1756 – 1763) napriek blízkosti bojujúcich strán Švédska a Ruska. Napriek svojmu alkoholizmu a rozmarnému charakteru sa kráľ tešil u svojich poddaných veľkej obľube. Umenie i veda mali priaznivé podmienky, Frederik sa zaoberal ich reformovaním podľa hesiel osvietenstva; založil Frederikovu nemocnicu (Frederiks Hospital) a Kráľovskú dánsku akadémiu umení (Det Kongelige Danske Kunstakademi) v Kodani - jej oficiálne otvorenie sa konalo 31. marca 1754, v deň Frederikových 31. narodenín. Rozvíjalo sa divadlo, v dobe Kristiána VI. značne obmedzované, vzniklo Kráľovské vzdelávacie stredisko (škola remesiel). Na pamiatku tristoročného výročia nástupu rodu Oldenburgovcov na dánsky a nórsky trón vyrástla v Kodani štvrť Frederikstaden v centre s palácom Amalienborg; uprostred nádvoria paláca bola v roku 1771 umiestnená Frederikova jazdecká socha.

Obchod zažíval dobu rozvoja a expanzie, vznikal priemysel. Prvou industriálnou aktivitou veľkého významu v Dánsku bola výroba strelného prachu a odlievanie diel vo Frederiksværk. Požiadavku poľnohospodárskych reforiem minister Moltke vypočul a poľnohospodári sa tak na ekonomickom rozvoji nezúčastnili.

Proces zavádzania osvietenských ideí pokračoval ďalej aj po predčasnej Frederikovej smrti.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľ zomrel predčasne necelé tri mesiace pred svojimi 43. narodeninami po dvadsiatich rokoch vlády. Jeho posledné slová boli: "je pre mňa veľkou útechou v mojich posledných okamihoch, že som nikdy zámerne nikomu neublížil a že neľpela jediná kvapka krvi na mojich rukách."[chýba zdroj]

Pochovaný je v katedrále v Roskilde, v mieste posledného odpočinku dánskych kráľov.

Manželstvo a deti[upraviť | upraviť zdroj]

10. novembra 1743 sa oženil v Hannoveri s princeznou Lujzou Hannoverskou (* 1724 – † 1751), dcérou britského kráľa Juraja II. a Karolíny z Ansbachu. Oficiálny obrad sa uskutočnil o mesiac neskôr 11. decembra v Hamburgu v časti Altona. Z manželstva vzišlo päť potomkov, z ktorých štyri sa dožili dospelosti; rovnaký počet detí mal Frederik aj so svojou favorizovanou milenkou Else Hansen.

8. júla 1752 sa jeho druhou manželkou stala Juliana Mária Braunschweigská (* 1729 – † 1796). Mali jediného syna:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Frederik V. na českej Wikipédii.


Frederik V.
Vladárske tituly
Predchodca
Kristián VI.
Kráľ Dánska
17461766
Nástupca
Kristián VII.


Frederik V.
Vladárske tituly
Predchodca
Kristián VI.
Kráľ Nórska
17461766
Nástupca
Kristián VII.