Friedrich August Kekulé von Stradonitz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Friedrich August Kekulé von Stradonitz
nemecký organický chemik
Friedrich August Kekulé von Stradonitz
Narodenie7. november 1829
Darmstadt, Nemecko
Úmrtie13. júl 1896 (66 rokov)
Bonn, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Friedrich August Kekulé von Stradonitz

Friedrich August Kekulé von Stradonitz (* 7. september 1829, Darmstadt, Nemecko – † 13. júl 1896, Bonn) bol nemecký organický chemik.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v meste Darmstadt v starej českej šľachtickej rodine Kekulových zo Stradonic.[1]

V roku 1856 sa habilitoval ako docent organickej chémie a v roku 1858 pôsobil ako profesor v belgickom Gente. V neskorších rokoch pôsobil ako profesor organickej chémie v Bonne.

S jeho menom je spojený objav štruktúry benzénu, študoval rôzne uhlíkové štruktúry, objavil, že benzén má kruhovú uhlíkovú štruktúru. V roku 1857 objavil koncepciu štvormocného uhlíka a napísal knihu o jeho rozvetvení.

Je autorom významných učebníc organickej chémie a knihy Chémia derivátov benzénu, kde napísal, že kruhový tvar benzénovej molekuly navrhol po tom, čo sa mu snívalo o hadovi, ktorý požiera svoj chvost. To je symbol mnohých starodávnych kultúr známy ako Uroboros. Tento sen sa mu sníval po rokoch štúdia povahy uhlíka.

V roku 1895 cisár Viliam II. potvrdil Kekulého šľachtický stav a udelil mu právo na používanie prídomku von Stradonitz, odkazujúc na majetky a pôvod rodiny Kekule z obce Stradonice v Česku.

Z prvých piatich Nobelových cien za chémiu boli tri udelené Kekulého žiakom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HALADA, Jan. Lexikon české šlechty. Praha : AKROPOLIS, 1992. ISBN 80-901020-3-4. Kapitola Kekulové ze Stradonic, s. 71-72.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]