Friedrich von Wieser

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Friedrich von Wieser
rakúsky ekonóm
rakúsky ekonóm
Narodenie10. júl 1851
Viedeň, Rakúsko
Úmrtie22. júl 1926 (75 rokov)
Sankt Gilgen, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Friedrich von Wieser

Friedrich Freiherr von Wieser (* 10. júl 1851, Viedeň, Rakúsko – † 22. júl 1926, Sankt Gilgen, Rakúsko) bol rakúsky ekonóm, jeden z vedúcich predstaviteľov rakúskej školy hraničnej užitočnosti, autor pojmu hraničnej užitočnosti. V roku 1884 pôsobil ako profesor Karlovej univerzity v Prahe.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Naturliche Werth, 1889

Narodil sa vo Viedni ako syn vysokého úradníka na Ministerstve vojny. Študoval socilógiu a právo. Bol švagrom ďalšieho prominentného predstaviteľa Rakúskej školy Eugena von Böhm-Bawerka. Wieser zastával posty na univerzitách vo Viedni a v Prahe. V roku 1903 nahradil na poste zakladateľa Rakúskej školy Carla Mengera, kde potom s Böhm-Bawerkem sformoval ďalšiu generáciu stúpencov Rakúskej školy, medzi ktorých na prelome 19. storočia a 20. storočia patrili Ludwig von Mises, Friedrich Hayek a Joseph Schumpeter. V roku 1917 sa stal ministrom financií v Rakúsku.

Wieser sa stal známym vďaka svojím dvom hlavným dielam, Natural Value (1889), v ktorom starostlivo popísal náklady obetovanej príležitosti a teóriu imputácie a Social Economics (1914), kde sa toto pokúsil aplikovať v reálnom svete.

Ekonomická diskusia o kalkulácií sa začala jeho názorom o rozhodujúcom vplyve presnej kalkuláciena ekonomickú efektivitu. Na rozdiel od neskorších ekonómov Rakúskej školy, Ludwiga von Misese a Augusta von Hayeka, tak ako ich pokračovateľov, považoval kalkuláciu bez cenového systému za možnú. Preto sa de facto staval na stranu socialzmu. Z tohto dôvodu nie je v obľube u ekonómov dnešnej Rakúskej školy.

Rovnako zdôrazňoval dôležitosť podnikateľov k ekonomickej zmene, ktorú videl ako vyvolanú "heroickým úsilí, jedincov, ktorí sa objavia ako vodcovia k nmovým ekonomickým brehom". Na túto ideu vodcovstva neskôr nadviazal Joseph Schumpeter v jeho diele o ekonomickej inovácií.

Na rozdiel od väčšiny ekonómov Rakúskej školy odmietal klasický liberalizmus, pretože "sloboda musí byť nahradená systémom."

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]