Fyleus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fyleus alebo Fýleus (starogr. ΦυλεύςFyleus, lat. Phyleus) je v gréckej mytológii syn elidského kráľa Augeia.

Fyleov otec Augeias vlastnil veľké stáda dobytka, keď do jeho osudu vstúpil veľký grécky hrdina Herakles. Bol v službe u mykénskeho kráľa Eurysthea a plnil pre neho dvanásť ťažkých úloh.

Piatou úlohou Herakla malo byť vyčistenie Augeiových chlievov. Chlievy sa dlhé roky nečistili, boli preto veľmi zanesené hnojom ako aj ohrady a priľahlé polia. Herakles si veril a dopredu sa s Augeiasom dohodol, že keď mu dá desatinu svojho stáda, prácu dokončí už do večera. Kráľ s tým samozrejme súhlasil, lebo veril, že to nie je možné. Herakles však pohol rozumom, stádo vyhnal na lúku, prekopal priekopy k blízkym riekam Alfeios a Péneios a vodný prúd riek potom prehnal chlievmi a do večera bolo všetko čisté.

Lenže Augeias aký bol bohatý, taký bol aj lakomý a dohodnutú odmenu odďaľoval. Keď sa navyše dozvedel, že vyčistenie chlievov bolo Heraklovou povinnosťou, odmenu odmietol vyplatiť a Herakla potupne vyhnal. Fyleus s otcovým rozhodnutím nesúhlasil a kráľ ho preto vyhnal tiež.

Takéto správanie sa mu však nevyplatilo, po rokoch sa Herakles do Elidy vrátil, Augeia zabil a jeho syna Fylea dosadil na uvoľnený kráľovský trón.

Iná verzia mýtu ale tvrdí, že sa Fyleus vysťahoval z Elidy a usadil sa na ostrove Dulichion a tam potom šťastne vládol až do smrti. Jeho syn Meges vynikol ako statočný bojovník v trójskej vojne, ktorej sa zúčastnil so štyridsiatimi loďami.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]