GIOVE-A

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
GIOVE-A
PrevádzkovateľEurópska komisia, ESA a SSTL
VýrobcaSpojené kráľovstvo, SSTL
Typ misie navigačná družica
Dátum štartu28. december 2005 o 05:19:08 UT
KozmodrómBajkonur
Nosná raketaSojuz-FG/Fregat
Zániknie
COSPAR ID2005-051A
Kat. číslo28922
Hmotnosť602 kg

GIOVE-A je technologická navigačná družica pre overovanie funkcie pozemného segmentu chystaného navigačného systému Galileo. Jej technické predštartovné označenie bolo GSTB-V2/A (Galileo System Test Bed - Version 2, satellite A). Postavila ju firma Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL), Guildford, Surrey (Spojené kráľovstvo), z ktorej pozemnej stanice je družica riadená. Operatívnym prevádzkovateľom je organizácia ESA v Paríži (Francúzsko) pre Európsku komisiu (European Commission, EC) v Bruseli (Belgicko).

Opis družice[upraviť | upraviť zdroj]

Trojosovo stabilizovaná družica odvodená od typu Gemini (Geostationary Minisatellite) s telom tvaru kvádra s rozmermi 1,3×1,8×1,65 m je vybavená dvoma rozklápacími panelmi fotovoltaických batérií s rozpätím 4,54 m dodávajúcich 700 W elektrickej energie a dobíjajúcich 3 lithiumiontové akumulátorové batérie. Na palube je predprototypové navigačné zariadenie, ktoré tvoria:

  • dve presné rubídiové atómové hodiny (stabilita ±10 ns/deň);
  • dva navigačné vysielače pracujúce v pásme L (1,2 a 1,6 GHz);
  • kruhová vysielacia anténa so syntetickou apertúrou;
  • experimentálny navigačný prijímač systému GPS pre testovanie možnosti autonómneho stanovovania parametrov oběžné dráhy.

Okrem toho nesie prístroje pre monitorovanie prostredia na operačnej dráhe pre družice systému Galileo a to:

  • dva monitory prenikavej radiácie;
  • prístroj na meranie statického náboja hromadiaceho sa na povrchu družice.

Stabilizáciu zaisťuje systém silových zotrvačníkov a plynové trysky pracujúce s butánom skladovaným v dvoch nádržiach s kapacitou 2×25 kg, ktoré môžu slúžiť aj na drobné korekcie dráhy.

Priebeh letu[upraviť | upraviť zdroj]

Nosná raketa Sojuz-FG/Fregat vzlietla z kozmodrómu Bajkonur dňa 28. decembra 2005 o 05:19:08 UT (svetového času). Po niekoľkých manévroch posledného stupňa bola o 09:01:38 UT navedená na operačnú dráhu a oddelila sa od rakety. Pohybuje sa v rovine dráhy č. 1 systému Galileo. Obiehá Zem po dráhe so sklonom 56,05° k rovníku vo výške 23 012 až 23 258 km s dobou obehu 840,98 minúty.

Predpokladaná aktivna životnosť tejto družice je 2 roky.

Pôvod názvu[upraviť | upraviť zdroj]

Názov GIOVE je skratkové slovo, odvodené od Galileo In-Orbit Validation Element. Súčasne však tiež v taliančine znamená meno planéty Jupiter ako pripomienku na Galileov objav štyroch veľkých mesiacov tejto planéty a ich pužitie na navigačné účely.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]