Gaius Iulius Hyginus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Gaius Iulius Hyginus (64 pred Kr. – 17 po Kr.) bol rímsky spisovateľ a vzdelanec, ktorý viedol Palatínsku knižnicu založenú za vlády cisára Augusta. Hyginus bol pôvodom otrok buď z Hispánie alebo Alexandrie[1], ktorý získal za svoje služby prepustenie (podľa svojho pôvodného pána prijal meno Gaius Iulius). Jeho osud dokazuje, ako osobné schopnosti jednotlivca mohli vyniesť na vrchol aj otroka. Nakoniec ale Hyginus upadol u cisára v nemilosť a dožil v chudobe, podporovaný svojím priateľom, historikom Clodiom Liciniom.

Hyginus bol autorom početných vedeckých diel zaoberajúcich sa poľnohospodárstvom, dejepisectvom, literárnou kritikou (Hyginus vytvoril komentár Vergília) aj geografiou, v čom nasledoval veľkého rímskeho encyklopedistu Marca Terentia Varrona. Z Hyginovho diela sa dodnes nič nezachovalo.

Hyginus býva mylne stotožňovaný s prácami Fabulae (Báje), De astronomia (aj Poeticon astronomicon[2], O astronómii). Obe diela sú písané rudimentárnou latinčinou a obsahujú množstvo jazykových chýb, ktoré sotva možno pripísať veľkému učencovi, nadto vedúcemu knižnice. Zdá sa skôr, že ide o dva školské výťahy, ktoré vznikli v 2. storočí po Kr. a boli Hyginovi pripísané neskôr.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Suet. Gram. XX
  2. Julius Hyginus Poeticon Astronomicon [online]. The Institution of Engineering and Technology, [cit. 2012-07-03]. Dostupné online. (anglicky)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.