Gameport

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Game port

Gameport bol tradičný konektor pre vstupné zariadenie slúžiaci pre ovládanie hier na osobných počítačoch. Rozhranie bolo často integrované priamo na základnej doske alebo na zvukovej karte, prípadne ako rozširujúca PCI karta. Microsoft prestal gameport v operačnom systéme Windows Vista podporovať, a preto výrobcovia výrobu tohto rozhrania ukončili. Dôvodom opustenia od gameportu je tiež fakt, že bol analógovým rozhraním a väčšina súčasných zariadení je digitálna a pripájajú sa cez USB.

Pripojiteľné zariadenia[upraviť | upraviť zdroj]

Analógové rozhranie[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od joystickov, ktoré sa už u starších počítačov pripájali digitálne, bol gameport skôr analógovým, ako digitálnym rozhraním. Pre detekciu pohybu používal ADC prevodník. Jedny z prvých príručiek od IBM-PC popisovali tento port ako vhodný pre pripojenie dvoch ovládacích koliesok (tzv. paddle), čo je zariadenie s jedným guľatým otočným gombíkom a jedným či viac tlačidlami. Tento prístup poskytol z historického hľadiska IBM-PC prevahu v simulačných hrách, obzvlášť leteckých simulátoroch.

Originálny gameport, navrhnutý IBM mal spočiatku štyri analógové osi a štyri tlačidla na jednom porte, čo dovoľovalo spojenie dvoch ovládacích pák.

Známe problémy[upraviť | upraviť zdroj]

Gameport bolo analógové zariadenie, čo spôsobovalo najrôznejšie problémy. Napríklad všetky druhy ovládacích pák potrebovali kalibráciu, dokonca aj na arkádový štýl hier.

Kalibrácia bola stále vyžiadavaná operačnými systémami, ako bol napríklad Windows XP. Účelom kalibrácie bolo zmeranie maximálneho rozsahu osi páky u analógových signálov (z potenciometrov) alebo digitálnych signálov (s mikrospínačom alebo kontaktmi). Obvykle zostávalo z posunu ovládacej páky okolo všetkých jej osí. Ovládacie páky, ktoré používajú USB konektor, obvykle kalibráciu nevyžadujú.

V časoch operačného systému DOS musela každá hra, ktorá používala gameport, previesť vlastnú kalibráciu. Veľmi často sa stávalo, že kvôli zle naprogramovanej kalibrácii sa po štarte hry stala ovládacia páka nepoužiteľná. S Windows XP stačila jediná kalibrácia priamo v operačnom systéme, ktorý ju zdieľal aj s ostatnými aplikáciami. Dokiaľ nedošlo k odpojeniu zariadenia, zostáva kalibrácia platná.

Microsoft oznámil, že v operačných systémoch už nebude zahrnutá podpora gameportu (počnúc 64 bitovou verziou Windows XP). Dôvodom je, že v súčasnosti sú omnoho bežnejšie herné zariadenia, ktoré sa pripájajú k PC cez rozhranie USB. Podpora gameportu teda postupne úplne zanikla.

Soundblaster midi kábel so samicou aj samcom DA-15

Konektory MIDI[upraviť | upraviť zdroj]

Rozhranie gameport využívalo konektor DA-15, obsahujúci viac ako dvojnásobok konektorov potrebných pre káble MIDI. Pre použitie gameportu s MIDI nástrojmi bol vyžadovaný kábel samec-samica konektoru DA-15 a dva 5 pinové káble so samci typu DIN. Ovládače a hardware gameportu, schopné pracovať s MIDI zariadeniami, boli založené na štandardnom Roland MPU-401 MIDI rozhraní a podporovali väčšinu štandardných MPU-401 aplikácií pre Windows a DOS.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gameport na českej Wikipédii.