Gauntovci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Gauntovci sú literárne postavy v sérii kníh o čarodejníckom študentovi Harry Potterovi od J. K. Rowlingovej, ktoré boli aj sfilmované.

Gauntovci sú starobylý čistokrvný čarodejnícky rod, bola posledná žijúca vetva mocného čarodejníka Salazara Slizolina. Všetci ovládajú hadí jazyk - parselčinu. Aby si zachovali čistokrvnosti, boli nútení sa ženiť aj medzi sebou, z čoho vznikali na potomstve genetické anomálie. Nedostatok rozumu a zmysel pre prepych spôsobili, že rodinné zlato premrhali generácie dávno pred Marvolom. A tak Gauntovci ostali chudobní. Jediné dedičstvo, ktoré mali, bol Slizolinov medailón a Gauntov prsteň.

Bývali v blízkosti muklovskej dedinky Little Hangleton v chátrajúcom dome, steny porastené machom, padajúce škridle, špinavé okná. Viedol k nemu kľukatý, kamenistý chodník. Na vchodových dverách bol pribitý mŕtvy had, znak Slizolina. V dome boli tri maličké miestnosti - hlavná, ktorá slúžila ako kuchyňa a obývačka, a dve spálne.

Členovia rodiny[upraviť | upraviť zdroj]

Marvolo Gaunt[upraviť | upraviť zdroj]

Marvolo Gaunt je najstarší žijúci potomok Salazara Slizolina. Nenávidí muklov a keď sa dozvedel, že jeho dcéra sa zaľúbila do mukla, tak ju chcel zabiť. Našťastie pre ňu tam bol zamestnanec ministerstva Bob Ogden, ktorý zavolal posily, a za 15 minút už bol zadržaný. Za zranenie Ogdena a aj niekoľkých zamestnancov MM dostal 6 mesiacov. Azkaban ho značne oslabil a to, že Merope utiekla s muklom, viedlo k jeho smrti.

Charakteristika: Nižšej postavy ako jeho syn, pravdepodobne vekom. Jeho telo malo čudné proporcie (genetická anomália) - plecia veľmi široké, ruky pridlhé. Mal jasné hnedé oči a vlasy ostrihané na ježka.

Morfin Gaunt[upraviť | upraviť zdroj]

Morfin Gaunt žije spolu s otcom, nenávidí muklov a po bitke s Tomom Riddlom st. a inými výtržnosťami sa dostal do Azkabanu na tri roky. Keď sa vrátil, zisťuje, že Marvolo aj Merope sú mŕtvi. Jediné, čo mu zostalo, bol Gauntov prsteň. Keď mal Voldemort 15 rokov, ho prišiel navštíviť, pomocou silnej mágie mu vsunul do mysle spomienku, že zabil toho mukla Toma Riddla a jeho rodinu, vypožičal si jeho prútik, aby to bolo dôveryhodné a okradol ho o rodinný prsteň. Morfina odsúdili za trojnásobnú vraždu na doživotie v Azkabane. Dumbledore zistil falošnosť tej spomienky, no do procesu Morfin zomrel.

Pesnička, ktorú spieval hadom, zmijam:

Psst, psst, moja malá,

šmyk-šmyk cez náš prah.

Buď k Morfinovi milá,

inak skončíš na dverách.

Charakteristika: Vlasy mal polepené od špiny, že nebolo možné zistiť akej sú farby. Chýbalo mu pár zubov, oči mal malé tmavé a každé hľadelo iným smerom. Mal čudnú kolísavú chôdzu.

Merope Gauntová[upraviť | upraviť zdroj]

Merope Gauntová - Riddlová robila všetky domáce práce, keď žila s rodinou. Jej čarodejnícke schopnosti boli potlačované, keďže sú späté s emóciami. Zaľúbila sa do krásneho tmavovlasého muklovského chlapca Toma Riddla. Keď sa jej otec a brat dostali do Azkabanu, počarovala mu Imperiusom alebo elixírom lásky. Mali svadbu a keď čakala jeho dieťa, už si myslela, že mágiu nepotrebuje, a tak asi prestala dávať Riddlovi elixír lásky. On sa spamätal a opustil ju. Sama v Londýne a bez peňazí predala Slizolinov medailón za malú almužničku, už nedokázala čarovať ani na záchranu svojho života. V pokročilom stave ju prijali v sirotinci, kde porodila dieťa. Pred smrťou stihla ešte povedať, aby sa volal Tom po otcovi a Marvolo(so) po starom otcovi.

Charakteristika: Vlasy mala rovné, mastné a tvár nepeknú, bledú a dosť hrubú. Každé oko hľadelo iným smerom. Nosila otrhané sivé šaty.

Tom Marvolo Riddle[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Lord Voldemort

Meno Tom Riddle ml. používal len na Rokforte a to už, keď mal 15 rokov, vymyslel si pseudonym Lord Voldemort. Presmyčka slov: Tom Marvoloso Riddle → A som i Lord Voldemort (Tom Marvolo Riddle → I am Lord Voldemort) .

Rodinné dedičstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Slizolinov medailón[upraviť | upraviť zdroj]

Slizolinov medailón je predmet po jednom zo zakladateľoch Rokfortu, Salazarovi Slizolinovi. Lord Voldemort si z neho po jednej zo svojich vrážd vytvoril horcrux. Uložil ho v jaskyni, kde ako dieťa zaviedol dve deti zo sirotinca, a tam im spravil niečo strašné, z čoho sa už nikdy nespamätali. V 6. dieli sa tam Dumbledore spolu s Harrym vyberú, aby ho získali. Na tejto výprave musí Dumbledore vypiť elixír z kamennej nádoby, ktorým je horcrux chránený. Prežíva hrozné muky a len tak-tak sa spolu s Harrym dostanú z jaskyne. Po Dumbledorovej smrti Harry zisťuje, že medailón je falošný a pravý ukradol istý R. A. B. (netuší, že je to brat Siriusa Blacka, Regulus). To sa dozvie až v 7. knihe. Pravý horcrux počas upratovania "potiahne" domáci škriatok Kreacher, ktorý slúžil Blackovcom (teraz slúži Harrymu, ktorému Sirius odkázal Dom na Grimauldovom námestí č. 12), ale keď po Siriusovej smrti Mundungus Fletcher "vyrabuje" Dom na Grimmauldovom námestí č. 12, ukradne aj medailón. Harry daruje Kreacherovi falošný medailón a poverí ho úlohou získať od M.F. naspäť pravý. Na svojich cestách ho Harry, Ron a Hermiona striedavo nosia, ale keď ho majú na krku, medailón ich ovláda a núti ich myslieť na tie najhoršie veci. Nakoniec ho zničil Chrabromilovým mečom Ron, ktorý ho vytiahnol z jazera, v ktorom sa Harry skoro utopil.

Gauntov prsteň[upraviť | upraviť zdroj]

Tento prsteň je v rodine Gauntovcov už po stáročia. Obsahuje jeden z Darov Smrti trom bratom, konkrétne Cadmusovi Peverellovi, prostrednému z bratov (Anticoch, Cadmus a Ignotus). Toto dedičstvo dokazuje, že sú potomkami mocného rodu Peverellovcov.

Prsteň je na pohľad škaredý s čiernym kameňom uprostred, na ktorom je vytesaný erb Peverellovcov. Tento kameň je Kameň oživenia, má funkciu vracať život mŕtvym, keď sa otočí trikrát okolo prsta (podobnosť s Rumburakovým prsteňom). Oživený človek sa na svet vráti, no napriek tomu nepatrí do neho, bude chladný, smutný a bude trpieť ako smrteľník.

Kameň, ktorý bol vsadený do prsteňa, je spomínaný v knižke Príbehy rozprávača Beedla (angl. The Tales of Beedle the Bard), originál tejto knihy odkázal Dumbledore v poslednej vôli Hermione, v rozprávke Príbeh troch bratov. Ronova mama zvykla pridávať, že príbeh sa odohrával o polnoci, aby bol strašidelnejší.

Gauntov prsteň Morfinovi ukradol Lord Voldemort, jeho vlastný synovec. Hneď na to zavraždil svojho otca a jeho rodičov. Pomocou jednej zo smrti vytvoril z prsteňa horcrux, pričom nevedel, že je to jeden z Darov smrti.