GeoServer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

GeoServer je v informačných technológiách voľne šíriteľný softvér napísaný v jazyku Java, špeciálne navrhnutý pre tvorbu aplikácií a služieb distribujúcich geografické informácie (GIS). Podporuje služby WMS, WFS, WFS-T. S využitím tohto programu sa možno stretnúť vo viacerých záverečných prácach a štúdiách pre vytváranie nekomerčných webových mapových služieb. Väčšinou je využívaný na tvorbu WMS služieb.

Základom je využívanie otvorených štandardov, spočiatku bol GeoServer vyvíjaný ako nástroj v rámci projektu TOPP. V rovnakom období vyvíja organizácia OGC protokol WFS pre zdieľanie priestorových informácií prostredníctvom webu. OGC do štandardov prevzalo definíciu značkovacieho jazyka špeciálneho formátu - GML. Dnes už GeoServer funguje ako samostatný projekt. Dokáže prijímať aj čítať informácie z rôznych zdrojov a formátov. Tak isto je možná distribúcia v rôznych značkovacích jazykoch. Potrebná dokumentácia pre prácu s programom je dostupná na webovej stránke projektu[1][2].

GeoServer bol vyvinutý, aby umožnil jednoduchý spôsob pripojenia existujúcich geografických informácií do virtuálneho glóbusu, ako je Google Earth a NASA World Wind, ako aj webových máp OpenLayers, Google Maps alebo Bing Maps.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tutorials [online]. [Cit. 2016-04-26]. Dostupné online. Archivované 2016-05-05 z originálu.
  2. documentation

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]