Giuditta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Predstavenie operety Giuditta na letnom operetnom festivale v Mörbisch, Rakúsko 2003

Giuditta je opereta, ktorú skomponoval Franz Lehár. Premiéra sa konala 20. januára 1934 v Štátnej Opere vo Viedni (Wiener Staatsoper). Libreto v nemeckom jazyku napísali Paul Knepler a Fritz Löhner.

Pôvodný názov libreta bol Giulietta a opereta mala mať premiéru v Groses Schauspielerhaus, ale ešte pred premiérou došlo ku krachu riaditeľov, bratov Rotterovcov. Následne operetu prijala viedenská Štátna Opera. Predstavenie sledovala celá Európa pomocou rádiového prenosu. Exotické prostredie a dej plný vášní - to sú všetko silné stránky Lehára, ktoré ho povzbudili k skvelému skladateľskému výkonu.

Giuditta je nie len posledným dielom Franza Lehára, ale aj celkovo poslednou slávnou operetou. Jej hudobné spracovanie dosiahlo takú vysokú úroveň, že je považovaná za akýsi prechod medzi operou a operetou a počas jej premiéry vo Viedenskej opere ju nazývali „hudobnou komédiou“. Svojim dramatickým aj hudobným štýlom však dobre zapadá medzi posledné Lehárove operety počnúc operetou Paganini, cez Cároviča, Frideriku a Zem úsmevov, pričom je ich dôstojným vyvrcholením.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Postava Hlasový rozsah Obsadenie na premiére,
20. Január 1934
(Dirigent: Clemens Krauss)
Giuditta soprán Jarmila Novotná
Manuel Biffi, Giudittin manžel baritone Hermann Wiedemann
Octávio, vojenský dôstojník tenor Richard Tauber
Anita, predavačka rýb soprán Margit Bokor
Pierrino, Anitin nápadník tenor Georg Maikl
Antonio, vojenský dôstojník, priateľ Oktávia barytón Josef Knapp

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Do malého juhotalianskeho mestečka prichádza vojenská loď. Medzi vojakmi je aj Oktávio, ktorý sa stretáva s mladou ženou, Giudittou, zaľúbi sa do nej a navrhne jej, aby išli spolu do Afriky. Giuditte sa Oktávio veľmi páči, je však už vydatá a aj keď manžela nemiluje, zdráha sa ho opustiť. Keď však vypukne medzi nimi manželská hádka, rozhodne sa predsa len odísť s Oktáviom, aby našla skutočnú lásku, ktorú doteraz nepoznala. Spolu s nimi chce v Afrike skúsiť šťastie aj iný mladý pár, Pierrino a Anita, ktorí túžia byť umelcami.

Druhé dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Giuditta a Oktávio sú šťastní v Afrike, Pierrinovi a Anite sa však vôbec nedarí. Nemajú už peniaze a poprosia Giudittu o pomoc, aby sa mohli vrátiť domov. Prierinno odchádza domov, Anita ostáva s Giudittou, kým Pierinno nezarobí dosť peňazí, aby si ju mohol vziať. Oktávia povolajú na iné miesto, ale Giuditta očakáva, že nepôjde s armádou, ale ostane s ňou. Jeho priateľ Antonio ho však presvedčí, že je jeho vojenskou povinnosťou ísť. Giuditta sa cíti urazená a rozhodne sa nechať Oktávia.

Tretie dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Giudittu angažujú ako speváčku-primadonnu v jednom africkom kabarete. Do baru prichádza Pierinno pre Anitu a berie ju domov. Prichádza aj Oktávio, ktorý sa z lásky k Giuditte rozhodol dezertovať, ale vidí ju flirtovať s jedným lovcom levov. Giuditta si jeho prítomnosť nevšimne – Oktávio ostáva sám so svojím zlomeným srdcom. O štyri roky neskôr sa opäť stretávajú v Londýnskom hoteli. Giuditta je už slávna speváčka a Oktávio je barový klavirista. Oktávio jej porozpráva ako dezertoval a ako ju v africkom kabarete uvidel v náručí lovca levov. Giuditta ktorá napriek úspechu nenašla skutočné šťastie, by sa rada dala s Oktáviom opäť dokopy – ale láska v Oktáviovom srdci už dávno vyhasla…

Skladby[upraviť | upraviť zdroj]

Hrubo sú vyznačené najznámejšie skladby.

(Slovenský názov skladby je doslovný preklad z nemeckého originálu. Pri uvedení operety v slovenčine sa text obyčajne preštylizuje, takže sa texty aj názvy piesní môžu líšiť)

  • Uns ist alles einerlei (Nám je všetko jedno) - duet, Pierinno, Anita
  • Freunde, das leben ist lebenswert (Priatelia, život je drahý) - Octavio
  • Wohin, wohin will es mich treiben (Kam, kam ma to zaženie)
  • Zwei, die sich lieben, wergessen die Welt (Dvaja, čo sa milujú, zabudnú na svet) - duet, Pierinno, Anita
  • Du bist meine Sonne (Ty si moje Slnko) - Octavio
  • In einem Meer von Liebe (V mori lásky)
  • Hab' ein blaues Himmelbett (Maj modrú nebeskú posteľ)
  • Meine Lippen, sie küssen so heiss (Moje pery bozkávajú tak horúco) - Giuditta
  • Schönste der Frau'n (Najkrajšia zo žien)

Okrem spomenutých skladieb opereta zahrňuje aj štvoricu výrazných finále a dve intermezzá.