Give Peace a Chance

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Give Peace a Chance“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelJohn Lennon / Plastic Ono Band
Vydaný júl 1969
Formát 7" vinyl
Nahraný 1. jún 1969
Žáner rock, pop, reggae
Dĺžka 4:54
Vydavateľ Apple Records
Skladateľ John Lennon (pôvodne uvedené ako Lennon-McCartney)
Producent John a Yoko Ono Lennonovci
Recenzie
John Lennon / Plastic Ono Band chronológia singlov
Give Peace a Chance "Cold Turkey"
(1969)
Nahrávanie piesne "Give Peace a Chance".

Give Peace a Chance“ je pieseň, ktorú napísal John Lennon. Jej autorstvo bolo pôvodne pripisované dvojici Lennon-McCartney.

Ako jediný autor je Lennon uvedený na koncertnom albume Live in New York City nahranom v roku 1972 so zostavou Elephant's Memory, ktorý vyšiel po jeho smrti v 90. rokoch. Toto autorstvo bolo potvrdené aj na kompilácii Lennon Legend: The Very Best of John Lennon z roku 1997 (ako aj na jej DVD verzii z roku 2003) a v roku 2006 v dokumente The U.S. vs. John Lennon.

Refrén skladby „All we are saying is give peace a chance“, a jej idea vznikla v období na konci 60. rokov keď John a Yoko Ono organizovali nenásilný protivojnový happenning známy pod názvom Bed-In. Túto protestnú akciu organizovali mladomanželia John a Yoko Lennonovci najprv v holandskom Amsterdame, plánovali sa premiestniť do New Yorku, no vzhľadom na predošlé Lennonove odsúdenie za drogový priestupok v Londýne z novembra 1968 im Spojené štáty nepovolili vstup na ich územie a tak sa presunuli do Kanady.

Nahrávka „Give Peace a Chance“ vznikla v izbe číslo 1742 hotela Queen Elizabeth Hotel v kanadskom Montreali 1. júna 1969 s pomocou štyroch mikrofónov na štvorstopý magnetofón Ampex pre vydavateľstvo RCA Victor .[1] Nahrávania sa zúčastnilo množstvo novinárov a rôznych celebrít ako boli Timothy Leary, Joseph Schwartz, Rosemary Woodruff Leary, Petula Clark, Dick Gregory, Allen Ginsberg, Murray the K a Derek Taylor. Mená niektorých sú spomenuté aj v texte tejto verzie piesne. Na akustickú gitaru hral Lennon sprevádzaný na druhej akustickej gitare Tommy Smothersom zo skupiny Smothers Brothers.

Singel „Give Peace A Chance“ vyšiel 4. júla 1969 v Spojenom kráľovstve a 7. júla 1969 v USA spolu so skladbou „Remember Love“ od Yoko Ono na „B“ strane. Na albume sa skladba prvýkrát objavila na kompilácii The John Lennon Collection 1. novembra 1982 od vydavateľstva EMI/Parlophone Records v Spojenom kráľovstve a 8. novembra 1982 v USA pôvodne u vydavateľa Geffen Records.

Pieseň „Give Peace A Chance“ bola prvým sólovým singlom, ktorý vydal člen skupiny The Beatles ešte pred jej rozpadom. Ako jej interpret nebol uvedený John Lennon osobne, ale Plastic Ono Band. V USA sa singel dostal na 14. pozíciu rebríčkov, neskôr bol z neho vyradený skladbou „Honky Tonk Women“ od skupiny The Rolling Stones. Táto pieseň sa stala hymnou mierových hnutí, je často spievaná ako protest song.

Posledná originálna verzia skladby pred záverečným opakovaným jednoveršovým refrénom „All we are saying is give peace a chance...“ oslovuje tieto osobnosti: „John and Yoko, Timmy Leary, Rosemary, Tommy Smothers, Bobby Dylan, Tommy Cooper, Derek Taylor, Norman Mailer, Allen Ginsberg, Hare Krishna, Hare, Hare Krishna“. Počas vystúpení sa mená osobností oslovované v texte menili a Lennon improvizovane použil mená tých, ktorí boli prítomní, alebo, ktoré ho aktuálne napadli ako napríklad „John and Yoko, Eric Clapton, Klaus Voormann, Penny Lane, Roosevelt, Nixon, Tommy Jones a Tommy Cooper, and somebody“.

28. júna 1990 v Liverpoole na konci svojho turné spojením piesní „Strawberry Fields Forever“, „Help!“ a „Give Peace a Chance“ vzdal poctu Johnovi Lennonovi Paul McCartney.

Elton John nahral v roku 1990 túto pieseň ako „B“ stranu pre svoj singel „Club at the End of the Street“.

V roku 1991 Yoko Ono zorganizovala spoločné vystúpenie s touto piesňou spolu s umelcami ako sú Amina, Adam Ant, Sebastian Bach, Bros, Felix Cavaliere, Terence Trent D'Arby, Flea, John Frusciante, Peter Gabriel, Kadeem Hardison, Ofra Haza, Joe Higgs, Bruce Hornsby, Lee Jaffe, Al Jarreau, Jazzie B, Davey Johnstone, Lenny Kravitz, Cyndi Lauper, Sean Ono Lennon, Little Richard, LL Cool J, MC Hammer, Michael McDonald, Duff McKagan, Alannah Myles, New Voices of Freedom, Randy Newman, Tom Petty, Iggy Pop, Q-Tip, Bonnie Raitt, Run, Dave Stewart, Teena Marie, Little Steven Van Zandt, Don Was, Wendy & Lisa, Ahmet Zappa, Dweezil Zappa, a Moon Unit Zappa pod spoločným názvom the Peace Choir aby vyjadrili svoj postoj k práve prebiehajúcej prvej vojne v Perzskom zálive.

V roku 2003 Yoko Ono vydala remixovanú verziu „Give Peace a Chance“ ako odpoveď na udalosti z 11. septembra.

Skupina Aerosmith spolu s Sierra Leone's Refugee All Stars vydali coververziu skladby na albume Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur venovanom Johnovi Lennonovi.

Progresívna rocková skupina Yes odkazuje na pieseň "Give Peace a Chance" v časti "Your Move" ich skladby "I've Seen All Good People".

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Year One