Gladiator

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Gladiátor (skupina))
Gladiator

Základné informácie
Pôvod  Alekšince, Nitra, Slovensko
Žáner(-re) rock, grunge, heavy metal, poprock
Pôsobenie 1989 – súčasnosť
Webstránka gladiator.sk
Členovia skupiny
Miko Hladký
Georgio Babulic
Maroš Hladký
Tomáš Vereš
Peter Slamečka
Bývalí členovia
Dušan Hladký
Rastislav Krčmárik
Rastislav Toman

Gladiator je slovenská rocková skupina, ktorú v roku 1989 spolu s Georgiom Babulicom založili bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký. Členovia skupiny pochádzajú z Alekšiniec. Žánrovo sa prikláňali k metalu, medzi ich najväčšie hudobné vzory patrili skupiny Metallica a Sepultura.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po dvoch rokoch úspešného účinkovania na amatérskych koncertoch a festivaloch kapela dostala v roku 1991 od českého hudobného vydavateľstva Zeras ponuku na nahratie debutového albumu. Videoklip ku skladbe „Profitable Losses“ (1992) z tohto albumu, ktorý vyšiel pod názvom Designation, bol prvým slovenským hudobným videoklipom, ktorý bol vysielaný v programoch americkej hudobnej stanice MTV.

Po tomto úspechu skupine vychádza hneď v nasledujúcom roku 1993 v slovenskom vydavateľstve Škvrna Records druhý thrash metalový album s názvom Made Of Pain. Videoklip ku skladbe „My World“ bol znovu vysielaný na MTV, ale aj na nemeckom hudobnom kanáli VIVA. Skladba „My World“ je zároveň prvou, ktorá sa objavila na priečkach slovenských hitparád.

V prvej polovici 90. rokov vrcholí vo svete popularita hudobného štýlu grunge, ktorého najvýznamnejšími predstaviteľmi boli skupiny Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden a Alice In Chains. Tento žáner bol blízky aj členom skupiny Gladiator. Bol pre nich inšpiráciou pre nové melodické nápady, a preto sa rozhodli pre zmenu ich thrash metalového štýlu. Táto skutočnosť ovplyvnila ich nasledujúce nahrávky, ktoré vyšli na treťom albume z roku 1994 pod názvom Third Eye. Album však mal aj napriek zmene hudobného štýlu dobrú predajnosť. Skladba „In Your Head“ sa stala hitom na Slovensku aj v zahraničí. Okrem Slovenska skupina koncertovala aj v Nemecku a Francúzsku. V tomto roku odchádza zo skupiny jeden z bratov – Dušan, ktorého na poste gitaristu nahrádza Rastislav Krčmárik.

Štvrtý album skupiny, ktorý vyšiel pod názvom Dogstime (1996), získal päť nominácií na cenu Grand Prix Slovensko 1997, slovenskú obdobu Grammy. Album získal dve ocenenia: Videoklip roka 1996 za skladbu „Sweet Little Mouse“, videoklip ku ktorej vytvoril režisér Karol Vosátko, a zvukár Ján Došek získal za tento album ocenenie Zvuk roka 1996. V tomto roku sa opäť menil gitarista skupiny – na miesto Rastislava Krčmárika prichádza Rastislav Toman. V roku 2000 bola skupina nominovaná v kategóriách Skupina roka 1999, Interpret roka 1999 a Album roka 1999 – za album … viem, kde boh spí (1999).

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní:

Bývalí:

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Hudobné albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové
Koncertné
Výberové
Demonahrávky

DVD[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gladiator

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]