Grand Theft Auto V

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Grand Theft Auto V
Základné informácie
VydavateľRockstar Games[pozn. 1]
DistribútorTake-Two Interactive
SériaGrand Theft Auto
Dátum vydaniaPlayStation 3, Xbox 360
17. september 2013
Xbox One, PlayStation 4
18. november 2014
Microsoft Windows
14. apríl 2015
Xbox Series , PlayStation 5
15. marec 2022
ŽánerAkčná-adventúra
MódSingle-player, multiplayer
PlatformaPlayStation 3
PlayStation 4
Xbox 360
Xbox One
PlayStation 5
Xbox Series X/S
Microsoft Windows

Pozri aj Videoherný portál

Grand Theft Auto V je videohra typu akčnej adventúry v otvorenom hernom svete, vytvorená spoločnosťou Rockstar North a vydaná spoločnosťou Rockstar Games. Hra bola uvedená na trh 17. septembra 2013 pre PlayStation 3 a Xbox 360, 18. novembra 2014 pre PlayStation 4 a Xbox One, a 14. apríla 2015 pre Microsoft Windows. Odohráva sa vo vymyslenom štáte San Andreas v Južnej Kalifornii. Hráči sa môžu voľne prechádzať po krajine a fiktívnom meste Los Santos, ktoré je založené na Los Angeles. Príbeh hry pre jedného hráča sa točí okolo troch ľudí (Michael, Franklin a Trevor ), ktorí sa snažia realizovať si svoje plány a rôzne aktivity.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Hru je možné hrať z pohľadu prvej alebo tretej osoby, v otvorenom hernom svete, ktorým sa prechádza pešo alebo rôznymi dopravnými prostriedkami. Hráči ovládajú v hre jedného hráča troch hlavných protagonistov a prepínajú medzi nimi počas misii aj mimo nich. Príbeh sa sústreďuje na rôzne misie ktoré zahŕňajú prácu v utajení, jazdu autom, vodným člnom či aj let vrtuľníkom alebo lietadlom.

Grand Theft Auto Online je režim hry viacerých hráčov, ktorá umožňuje preskúmať otvorený svet až 32 hráčom a hrať v kooperácii alebo proti sebe.

Výroba začala čoskoro po vydaní Grand Theft Auto IV a bola rozdelená medzi viacero Rockstar štúdii po celom svete. Veľkú časť vývoja hry predstavovalo vytvorenie otvoreného sveta, a preto sa niekoľko členov tímu venovalo terénnemu výskumu v štáte Kalifornia, aby zachytili čo najvernejšiu jeho podobu. Hra sa odohráva v meste Los Angeles, ktoré má len málo zmien.

Ohlasy[upraviť | upraviť zdroj]

Hra prekonala predajné rekordy a stala sa v danej dobe najrýchlejšie predávaným produktom v histórií. Zarobila 750 miliónov € v prvý deň a 940 miliónov v prvých 3 dňoch predaja. Bola prijatá veľmi pozitívne. Je považovaná za jeden z najvýznamnejších titulov siedmej generácie herných konzol, a mnoho kritikov a hráčov ju považuje za jednu z najlepších hier všetkých čias. Získala Game of the Year ocenenia od niekoľkých herných časopisov. Predalo sa viac ako 190 miliónov kópii a je jedna z najpredávanejších videohier všetkých čias.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dodatočná práca od Rockstar San Diego, Rockstar Leeds, Rockstar Toronto, Rockstar New England, Rockstar London a Rockstar Lincoln.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rockstar North (17. september 2013). Grand Theft Auto V. PlayStation 3 and Xbox 360. Rockstar Games.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]