Gregor III. Laham

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gregor III.
Patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema Melchitskej gréckokatolíckej cirkvi
Patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema Melchitskej gréckokatolíckej cirkvi
Rod. menoLufti Laham
Narodenie15. december 1933 (90 rokov)
Daraja, Sýria
Profesiabiskup, teológ, spisovateľ
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Gregor III. Laham

Gregor III. (občianskym menom Lufti Laham; * 15. december 1933, Daraja, Sýria) je emeritný melchitský gréckokatolícky patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema. Patriarchom bol od 5. decembra 2000 do 6. mája 2017.[1][2]

Kňaz[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1949 zložil prvé mníšske sľuby a v roku 1954 večné sľuby v monastieri svätého Spasiteľa v Saide (v južnom Libanone). Po absolvovaní filozofických a teologických štúdií v Libanone, pokračoval v štúdiách na Pápežskom východnom inštitúte v Ríme, kde r. 1961 získal doktorát z východnej teológie. Na kňaza bol vysvätený 15. februára 1959 v monastieri Grottaferrata pri Ríme. Po skončení štúdií bol menovaný za tajomníka ekumenickej komisie i liturgickej komisie melchitského patriarchátu. V roku 1974 bol menovaný patriarchálneho vikára do Jeruzalema. Synoda melchitskej gréckokatolíckej cirkvi ho 9. septembra 1981 zvolila za arcibiskupa a 27. novembra prijal chirotóniu z rúk patriarchu Maxima V.

Patriarcha[upraviť | upraviť zdroj]

Po rezignácii Maxima V. Hakima (patriarcha v rokoch 1967 – 2000) synoda biskupov zvolila 29. novembra 2000 za nového patriarchu jeruzalemského arcibiskupa Luftiho Lahama. Slávnostné uvedenie do úradu sa uskutočnilo v ten istý deň. Meno Gregor si vybral podľa jedného zo svojich predchodcov patriarchu Gregora II. Jussefa (1864 – 1897).

Gregor III. a rytierske rády[upraviť | upraviť zdroj]

Patriarcha Gregor III. je od roku 2000, po svojom predchodcovi Maximovi V., duchovným protektorom zjednotenej parížsko-maltskej obediencie Vojenského a špitálskeho rádu svätého Lazára Jeruzalemského.[3] Gréckokatolícki melchitskí patriarchovia sú duchovnými protektormi rádu od roku 1841.

Patriarcha Gregor III. je od roku 2000 taktiež duchovným protektorom a ochrancom novodobého Templárskeho rádu (Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani)[4], organizácie, sa odvoláva na dávno zaniknutý Rád templárov. Ide o samozvaný rytierský rád.

Patriarcha Gregor III. Laham je z titulu svojho úradu (antiochijského patriarchu) veľmajstrom Patriarchálneho rádu svätého Kríža z Jeruzalema (The Patriarchal Order of the Holy Cross of Jerusalem / L'Ordre Patriarcal de la Sainte Croix de Jérusalem, skratka POHCJ), ktorý je rytierskym rádom melchitskej gréckokatolíckej cirkvi.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Gregor III. je autorom viacerých kníh najmä z oblasti liturgiky a východnej kresťanskej spirituality, osobitne významným je štvorzväzkový antologion (časoslov + zborník) a liturgikon v arabčine. Známy je vďaka svojim ekumenickým aktivitám a aj ako iniciátor medzináboženského dialógu s islamom. Veľa cestuje do zahraničia a upozorňuje najmä na situáciu kresťanov na Blízkom východe. Viackrát navštívil aj Slovensko.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Gregorio III Laham: da patriarca greco-melkita a pellegrino di pace e amore
  2. Youssef Absi elected Patriarch of Melkite Greek Catholic Church [online]. catholicnewsagency.com, [cit. 2021-01-04]. Dostupné online.
  3. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2015-01-14]. Dostupné online. Archivované 2014-12-16 z originálu.
  4. http://tempelritterorden.de/der-orden/protektorat.html

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]