Gregor XI.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gregor XI.
201. rímsky biskup
Gregor XI.
Erb Gregor XI.
Funkcie a tituly
Pontifikát
30. december 1370 – 27. marec 1378
Predchodca Urban V. Urban VI. Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoPierre Roger de Beaufort
Narodenie1329
Rosiers-d'Égletons,
Úmrtie27. marec 1378,
Rím
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba30. december 1370
Odkazy
Spolupracuj na Commons Gregor XI.
Kompletný zoznam pápežov

Gregor XI., vlastným menom Pierre Roger de Beaufort (* 1329, Rosiers-d'Égletons, Francúzsko - † 27. marec 1378, Rím) bol 201. pápež katolíckej cirkvi.

Pápežský úrad zastával v dobe od 30. decembra 1370 až do svojej smrti. Bol posledným pápežom pred veľkou schizmou a tiež posledným pápežom francúzskeho pôvodu, ak nepočítame vzdoropápežov).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol synovcom Klementa VI., ktorý mu otvoril prístup do cirkevných kruhov a v roku 1348 ho menoval kardinálom. Vyštudoval univerzitu v Perugii, získal rozsiahle znalosti teológie a cirkevného práva. Vo svojej dobe bol údajne veľmi oceňovaný pre svoju vzdelanosť, pokoru a cudnosť.

Bol posledným z avignonských pápežov, údajne na výzvu svätej Kataríny Sienskej presunul sídlo pápeža späť do Ríma (17. januára 1377). Snaha o ovládnutie stredného Talianska ho ale dostala do vážneho konfliktu s Florenciou (tzv. vojna ôsmich svätých v rokoch 1375-1378). Veľmi prísne postupoval proti začínajúcej reformácii, odsúdil Jána Viklefa. Zomrel v roku 1378.

Pri voľbe nového pápeža vtrhol do konkláve dav Rimanov a donútil kardinálov, aby za pápeža zvolili Taliana, Urbana VI.. Nový pápež si však skoro po svojom zvolení znepriatelil kardinálov, ktorí sa s podporou francúzskeho kráľa vrátili do Avignonu a zvolili vzdoropápežom Francúza Klementa VII.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gregor XI.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Řehoř XI. na českej Wikipédii.


Predchodca:
Urban V.
Pápežský znak Pápež
Gregor XI.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Urban VI.