Guido van Rossum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Guido van Rossum
holandský počítačový programátor
holandský počítačový programátor
Odkazy
Webstránkagithub.io
CommonsSpolupracuj na Commons Guido van Rossum

Guido van Rossum je počítačový programátor, známy hlavne ako autor programovacieho jazyka Python.

Van Rossum sa narodil a vyrástol v Holandsku. V roku 1982 získal magisterský titul na University of Amsterdam, neskôr pracoval v mnohých výskumných inštitúciách, vrátane holandskej National Research Institute for Mathematics and Computer Science (Národný výskumný ústav pre matematiku a informatiku) (CWI) (Amsterdam), National Institute of Standards and Technology (Národný inštitút štandardov a technologie) (NIST) (Gaithersburg, Maryland) a Corporation for National Research Initiatives (Spoločnosť pre národnú výskumnú iniciatívu) (CNRI) (Reston, Virginia). Pracoval na vývoji programovacieho jazyka ABC, vychádzajúceho z jazyka Simula.

O pôvode Pythonu napísal Van Rossum v roku 1996 toto:

„Pred šiestimi rokmi, v decembri 1989, som hľadal zábavný programátorský projekt, ktorý by ma zamestnal cez týždeň počas Vianoc. Moja kancelária … bola zavretá, ale mal som domáci počítač a nič iného na práci. Rozhodol som sa, že napíšem interpreter pre nový skriptovací jazyk, o ktorom som už skôr premýšľal: nasledovníka jazyka ABC, ktorý by zaujal programátorov v Unixe/C. Ako pracovný názov som zvolil Python, lebo som bol v nevážnej nálade (a tiež som veľkým fanúšikom Monty Pythonovho Lietajúceho cirkusu).“ (Úvod knihy Programming Python, Mark Lutz, vydalo nakladateľstvo O'Reilly)

V roku 1999 poslal Van Rossum agentúre DARPA finančný návrh, nazvaný Computer Programming for Everybody (Počítačové programovanie pre každého), v ktorom hlbšie definoval vytýčené ciele Pythonu:

  • ľahký a intuitívny jazyk, ktorý je zároveň dostatočne mocný, aby obstál medzi hlavnými konkurentmi
  • otvorený kód, takže sa môže každý zapojiť do jeho vývoja
  • kód, ktorý je zrozumiteľný ako bežná angličtina
  • vhodný pre bežné každodenné úlohy, umožňujúci vývoj v krátkom čase

Tieto ambície sú preukázateľne naplnené. Python sa stal populárnym programovacím jazykom, čiastočne v prostredí Internetu. Medzi komunitou Pythonu je Van Rossum označovaný ako Benevolent Dictator for Life (BDFL, čiže benevolentný doživotný diktátor) v tom zmysle, že pokračuje v dohľade nad procesom vývoja Pythonu a ak je treba, robí významné rozhodnutia.

V roku 2002 dostal na konferencii FOSDEM v Bruseli od FSF Free Software Award (Ocenenie slobodného software) za rok 2001.

Guido van Rossum je bratom Justa Van Rossuma, známeho návrhára písma, ktorý tiež vytvoril design fontu, použitého v logu "Python powered."

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]