Guild Wars Prophecies

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Guild Wars Prophecies
Základné informácie
Autor/VývojárArenaNet
VydavateľNCsoft
NávrhMike O'Brien
Dátum vydania28. apríl 2005
ŽánerMMORPG, CORPG
MódMultiplayer
PrístupnosťPEGI: 12+
PlatformaPC
MédiumCD(2) alebo Download
Minimálne požiadavkyIntel Pentium III 800 MHz CPU, 256MB RAM, 2GB miesta na pevnom disku, 32MB Radeon 8500 alebo GeForce 3 grafická karta, 56kbit/s internetové pripojenie, Windows 98/ME/2000/XP or Linux x86 w/Cedega
Ďalšie odkazy
Web stránka hryguildwars.com

Pozri aj Videoherný portál

Guild Wars Prophecies je časťou kooperatívnej RPG online počítačovej hry Guild Wars od spoločnosti ArenaNet. Hra je určená predovšetkým na spoločné hranie viacerýcy hráčov, ale ponúka aj možnosť hry pre jedného hráča. Hrať je možné iba s pripojením na internet. Viac informácii o herných princípoch platných vo všetkých datadiskoch nájdete v hlavnom článku o hre Guild Wars.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Misie[upraviť | upraviť zdroj]

Plnenie misií je na rozdiel od úloh nutným predpokladom pre dokončenie PvE časti hry. Celkovo je v hre 20 misií, ale ani po ich dokončení hra nie je pre hráča ukončená. Dokončením poslednej misie sa hráčovi otvárajú nové elitné úlohy v lokáciách ktorými už prešiel. Každá misia obsahuje aj bonus. Po splnení všetkých misií aj s bonusom získava hráč titul Protector of Tyria.

Povolania[upraviť | upraviť zdroj]

Guild Wars Prophecies prináša šesť povolaní ktoré je možné ľubovoľne kombinovať a využiť tak rôzne taktické možnosti a špeciality spojení povolaní.

Warrior[upraviť | upraviť zdroj]

Warrior (bojovník) je postavou ktorá je určená na boj zblízka. Má najsilnejšie brnenie zo všetkých povolaní v hre. Jeho typickými zbraňami sú meč, sekera a kladivo. Meč a sekera sú jednoručné zbrane a je teda možné k nim v druhej ruke nosiť štít, čo ešte zvyšuje odolnosť bojovníka. Kladivo je dvojručná zbraň. Každá zbraň má rozdielnu sadu skilov a vlastností. Meč je najslabší, ale najrýchlejsí, kladivo spôsobuje najväčšie poškodenie, ale frekvencia úderov je najnižšia. Miesto bojovovníka pri boji je v prvých líniách tak, aby chránil ostatné postavy so slabším brnením. Bojovník je jediným povolaním v Prophecies, ktoré dokáže využívať adrenalín. Mnohé skily bojovníka nepotrebujú na aktiváciu žiadnu energiu, ale iba adrenalín.

Ranger[upraviť | upraviť zdroj]

Ranger (strelec) je primárne majster luku. Ako jediná postava v hre si môže osvojiť a trénovať zviera (táto možnosť je prístupná aj postavám ktoré si vezmú strelca ako sekundártne povolanie). Jeho brnenie je druhé najsilnejšie hneď po brnení bojovníka a má zvýšený bonus proti poškodeniu niektorým z druhov elementov (oheň, voda, vzduch a zem). Medzi povolaniami je unikátny svojou schopnosťou prežiť a utiecť z boja. Má viacero skilov pre zrýchlenie pohybu a zvýšenie šance na úhyb pred útokom. Jeho typickou zbraňou je luk, pričom používa viacero druhov, podľa toho či potrebuje váčší dostrel, alebo rýchlejšiu streľbu. Strelec ako jediná z postáv v hre dokáže ukladať pasce, ktoré spôsobia okololitým nepriateľom rôzne druhy poškodenia. Okrem toho strelec disponuje aj mnohými spiritmi s rôznymi druhmi efektov ktoré pôsobia ako na členov partie, tak aj na nepriateľov.

Elementalista[upraviť | upraviť zdroj]

Elementalista je druh mága ktorý vládne základným silám prírody a je najsilnejším povolaním v hre. Sú to oheň, voda, vzduch a zem. Všetky štyri elementy majú v hre svoje špeciálne vlastnosti. Oheň spôsobuje všeobecne najväčšie poškode nie a okrem toho môže spôsobiť nepriateľovi aj horenie ktoré mu nasledujúcich niekoľko sekúnd uberá život. Vo vzdušnej mágii má elementalista kúzla ktoré majú zvýšenú prieraznosť brnenia. Okrem toho sú tam aj kúzla na podporu tímu (zrýchľovanie pohybu, oslepenie nepriateľa…). Vodná mágia sa špecializuje na výrazné spomalovanie pohybu nepriateľa. Zemná mágia má zo všetkých elementov najširšiu paletu ochranných kúziel. Miesto elementalistu v boji je v strednej časti partie. Drží sa za bojovníkmi aby ho chránili lebo má slabé brnenie, ale pred mníchmi aby ich mohol chrániť.

Necromancer[upraviť | upraviť zdroj]

Necromancer je druh mága, ktorý využíva čiernu mágiu. Využíva tri hlavné oblasti a to sú kúzla späté s krvou, smrťou a zariekanie. Môže sa teda špecializovať na kradnutie života nepriateľom, vyvolávanie armády nemŕtvych alebo zariekanie ktoré nepriateľom znemožňuje boj. Brnenie necromancera patrí k najslabším v hre. Jeho pozícia v partii je za bojovníkmi, ale pred mníchmi. Necromancer má ako jediná postava v hre schopnosť dopĺňať energiu ostatným členom tímu a ako jediná postava dokáže využívať mŕtvoly ktoré ostávajú po zničení protivníkov.

Mesmer[upraviť | upraviť zdroj]

Mesmer je druh mága ktorého špecialitou sú protiútoky. Nepotrebuje na nepriateľa útočiť priamo, stači ak na neho zošle kliatbu (hex), ktorú ak si nepriateľ nevšimne včas tak sa zabije sám pri pokuse útočiť na mesmera. Mesmery sú väčšinou zameraný na likvidáciu konkrétneho druhu nepriateľov, teda warriorov a rangerov, alebo mágov ako sú elementalisti, nepriateľký mesmery a hlavne monkovia. Okrem schopnosti efektívne zabíjať nepriateľa protiútokmi sa mesmer špecializuje aj na vyraďovanie nepriateľov. Má viacero možností ako zabrániť nepriateľom používať ich skily a robí z nich nepoužiteľné postavičky. Vďaka svojej schopnosti kúzliť kúzla vysokou rýchlosťou je mesmer obávaný súper pre všetky povolania v hre.

Monk[upraviť | upraviť zdroj]

Monk (mních) je najefektívnejším liečiteľom v hre a preto je to aj jeho najčastejšia funkcia. V prostredí PvP sa často využíva aj útočná sila mníchov, nakoľko ich útoky ignorujú brnenie nepriateľov. Mních môže mať zameranie na liečenie alebo ochranu, ale najčastejšie je to kombinácia ochranných a liečivých kúziel. Mních má najslabšie brnenie v hre a je preto ľahším cieľom pre nepriateľov. Nakoľko sa snaží udržať pri živote svojich spoluhráčov je často aj prvým cieľom nepriateľského útoku. Pozícia mnícha pri hre je celkom vzadu za ostatnými postavami ktoré ho majú chrániť, ale nie príliš ďaleko, aby boli všetci členovia tímu v dosahu jeho liečivých kúziel.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]