Gymnázium Leonarda Stöckela

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gymnázium Leonarda Stöckela


Základné údaje
Rok založenia1937
Zameraniegymnázium
RiaditeľMgr. Alena Gombošová
Kontaktné údaje
AdresaJiráskova 12
085 01 Bardejov
Oficiálny webgymlsbj.sk

Gymnázium Leonarda Stöckela v Bardejove je škola s vyše osemdesiatročnou históriou, nadväzujúca na bohatú tradíciu bardejovského školstva.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pamätník Leonarda Stöckela v mestskom parku v Bardejove

Prvými zmienkami o existencii bardejovskej školy (mestskej latinskej školy) sú zápisy v mestských účtoch z rokov 1434 – 1440. V období nástupu humanistických a renesančných myšlienok v roku 1508 vznikla v Bardejove evanjelická humanistická škola, ktorá si získala slávu v celom Uhorsku. Pôsobil na nej významný pedagóg, humanistický básnik Valentín Eck. Kvalitatívnym prínosom pre ďalší vývoj školy bol príchod bardejovského rodáka, Lutherovho žiaka – Leonarda Stöckela – zo štúdií v nemeckom Wittenbergu. Školu viedol od roku 1539 s krátkou prestávkou 21 rokov a škola dosiahla pod jeho vedením modernými vyučovacími metódami vysokú úroveň, stala sa vyhľadávanou školou detí popredných šľachtických a meštianskych rodín.

Štátne reálne gymnázium bolo zriadené s platnosťou od 1. septembra 1937. Po mnohých ťažkostiach súvisiacich s umiestnením školy sa v šk. roku 1937/38 začalo vyučovať 89 študentov v dvoch oddeleniach prvého ročníka. Prvým riaditeľom školy bol Pavol Dianiška.

V šk. roku 1938/39 sa začína vyučovať v priestoroch bývalého maďarského gymnázia. V období Slovenského štátu dochádza k ďalším zmenám v živote školy. Mení sa jej názov na Štátne gymnázium slovenské v Bardejove. Školu museli opustiť židovskí žiaci, bol zrušený koedukačný systém a pre dievčatá boli zriadené osobitné triedy. Zo školy odchádzajú profesori českej a maďarskej národnosti.

V 50-tych a 60-tych rokoch reformy v oblasti školstva viedli k zániku gymnázia a vzniku jedenásťročnej strednej školy. V roku 1960 bola zriadená stredná všeobecnovzdelávacia škola, v roku 1965/66 sa zaviedlo štúdium prírodovedného a humanitného zamerania, a v roku 1969 sa škola opäť zmenila na štvorročné gymnázium. V osemdesiatych rokoch bola vybudovaná školská jedáleň, zrekonštruovaná kotolňa a k telocvični bola pristavená posilňovňa, boli dobudované moderné učebne a laboratóriá pre fyziku, chémiu, biológiu. V roku 1994 bol škole prepožičaný čestný názov Gymnázium Leonarda Stöckela.

V súčasnosti v škole študuje 630 študentov v 19-tich triedach 1 – 4. ročníka, vyučuje 43 kvalifikovaných učiteľov. V škole je k dispozícii knižnica, v roku 2009 sa po rozsiahlej rekonštrukcii podkrovných priestorov začali využívať nové učebne a aula. Študenti sú úspešnými riešiteľmi predmetových olympiád (fyzika, biológia, geografia) na slovenskej i medzinárodnej úrovni. Od roku 1997 študenti školy 7-krát zastupovali Slovensko na medzinárodnej fyzikálnej olympiáde.

V roku 2010 si nielen študenti a učitelia Gymnázia Leonarda Stöckela (GLS), ale aj všetci Bardejovčania, či hostia z iných miest pripomenuli 500. výročie narodenia tohto veľkého človeka, ktorého meno nesie samotné gymnázium. Oslavy vyvrcholili 8. októbra 2010 odhalením Pamätníka Leonarda Stöckela v mestskom parku pri GLS. Keďže nepoznáme presný portrét Leonarda Stöckela, na pamätníku sú symboly znázorňujúce aktivity Leonarda Stöckela. Trojmetrový vysoký štíhly pamätník z bieleho bulharského vápenca vysekal akademický sochár Martin Kutný. Pamätník vyjadruje všetky oblasti umenia a vzdelania, v ktorých Leonard Stöckel vynikal. Je v ňom znázornená symbolika reformačného humanistu, pedagóga, organizátora školského života, spisovateľa aj hudobného teoretika.

Žiaci nech sa neschádzajú iba kvôli prednáškam alebo kvôli inému prospechu pri učení. Študenti nech sa k sebe správajú so vzájomnou úctou, nech si vzájomne plnia povinnosti, medzi ktorými nech je na prvom mieste priateľské napomenutie alebo povzbudenie k štúdiu: tak nech v meste pozdravujú mešťanov a počestné matróny a nech ďakujú obnažením hlavy. Nech o nich nepočuť, že sú namyslení a neskromní.
– Stöckel, L.: Zákony bardejovskej školy

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°17′24″S 21°16′20″V / 49,289956°S 21,272109°V / 49.289956; 21.272109