Hámid Karzaj

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Hámid Karzáí)
Hámid Karzaj
Hámid Karzaj
2. prezident Afganistanu
V úrade
22. december 2001 – 29. september 2014
ViceprezidentiAhmad Zia Massoud (prvý)
Karim Khalili (druhý)
Predchodca Burhánuddín Rabbání Ašraf Ghaní Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoحامد کرزي
Narodenie24. december 1957 (66 rokov)
Kandahár, Afganistan
Politická strananezávislý
Vierovyznaniesunnitský islam
Rodina
Manželka
Zeenat Karzáí Chán
Odkazy
Spolupracuj na CommonsHámid Karzaj
(multimediálne súbory)

Hámid Karzaj[pozn 1] ( * 24. december 1957, Kandahár) bol prvým prezidentom Afganistanu v ére po vládnutí hnutia Taliban. V roku 2004 vyhral prezidentské voľby a 7. decembra sa stal prezidentom Afganistanu.

Keď sa na politickú scénu dostalo hnutie Taliban, Karzaj patril k jeho podporovateľom. S odstupom času sa začal dištancovať z dôvodu prepojenia hnutia na Pakistan. Karzaj sa v roku 1996 odmietol stať veľvyslancom Afganistanu pri OSN. Odsťahoval sa do exilu v Pakistane. Pravdepodobne agenti Talibanu zabili jeho otca a Karzaj sľúbil, že ho pomstí.

Po udalostiach v septembri 2001 sily lojálne Karzajovi spolu s mudžáhidmi lojálnymi Afganskému severnému spojenectvu spolu s USA zosadili Taliban a nastolili novú vládu. Podľa dohôd z decembra 2001 sa Karzaj stal predsedom 29-členného vládnuceho výboru. Jeho vplyv však prakticky nesiahal mimo hlavného mesta, takže ho často označovali hanlivo ako starosta Kábulu.

Karzaj udržiava dobré vzťahy so Západom, hlavne Georgeom Bushom. Viaceré zdroje potvrdzujú, že bol konzultantom pre americkú ropnú spoločnosť Unocal. Spoločnosť Unocal aj Karzaj to však popierajú.

Boli naňho spáchané štyri pokusy o atentát, posledný 27. apríla 2008.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Podľa webových stránok prezidenta sa volá po paštsky حامد کرزي resp. po daríjsky حامد کرزی (zmena je len v poslednom písmene a je v súlade s rozdielom medzi paštskou a daríjskou grafickou podobou tohto písmena). Nasleduje rozbor prepisu z paštčiny (prezident sa narodil v paštskej oblasti a do paštského rodu).
    Správny prepis prvého mena znie Hámid (ako potvrdenie napr. [1]), niektoré zdroje (Marek, J.: Dějiny Afganistánu, 2006; Columbia Encyclopedia, 2010) uvádzajú Hamíd, ale tu veľmi pravdepodobne ide o zámenu s podobným arabským menom Hamíd, ktoré sa ale píše حمید.
    Druhé meno je problematické na konci, lebo sa končí na slovo slovo زي (tu bez vokalizácie), ktoré znamená "syn/potomok (koho)" a označuje sa ním mužský príslušník legendárneho alebo skutočného zakladateľa kmeňa (kmeň sa ďalej delí na klany). Meno prezidenta znamená teda doslova "potomok Kara". Uvádzané prepisy (výslovnosti) sú zaj, zaej, zaí, tradičný anglický prepis je zai (pozri napr. Marek, J.: Dějiny Afganistánu, 2006 (na začiatku knihy o slove -zaj); Raverty str. 530 (a iné str.)); v množnom čísle sa slovo (bez vokalizácie) rovnako píše, ale vyslovuje sa zí. Celkovo nám teda vzniknú možnosti prepisu Karzaj, Karzaej a Karzaí. Slovo زي má ten istý význam ako veľmi podobné slovo زاي ,ktoré sa prepisuje (vyslovuje) zái, záí či (?)záaej (napr. Raverty str. 530 a 594; Marek- register vzadu - Karzáí). Aj meno prezidenta sa niekedy píše takýmto spôsobom, teda کرزاي a potom sa vyslovuje Karzái, Karzáí či (?)Karzáaej.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]