Hathor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Háthor)
Hathor

Hathor (staroeg. ḥwt-ḥr – Horov dom) alebo Hathór (starogr. Ἁθώρ) je bohyňa starovekého Egypta, pôvodne zosobnenie Mliečnej cesty, ktorú si Egypťania predstavovali ako mlieko vytekajúce z vemena nebeskej kravy. Hathor je jednou z najstarších bohýň Egypta. Dôkazy o jej kulte máme už z preddynastickej doby a s určitosťou vieme, že bola uctievaná za 2. dynastie. Meno bohyne má odkazovať na jej úlohu ako Mliečnej cesty ohraničovať nebeskú klenbu, teda sféru boha Hora. Hathor bola pôvodne považovaná za dcéru boha .

Hathor (ḥwt-ḥr) v hieroglyfoch
O10


O6X1
O1
D2
D21
X1
H8
C9

Iné označenie pre Hathor, ktoré sa rovnako používalo po celých 3000 rokov jej existencie, bolo Mehturt (prípadne Mehurt, Mehet-Weret alebo Mehet-uret), čiže Veľká potopa, opäť odkaz na jej podobu ako Mliečna cesta, ktorá sa považovala za akýsi Níl na oblohe, nebeský kanál, ktorým sa plavilo každý deň po oblohe slnko. Z týchto príčin Hathor ako Mehturt zodpovedala za každoročné záplavy na Níle a bola tiež spájaná s nadchádzajúcim pôrodom (pretože krátko pred pôrodom dôjde k úniku plodovej vody, ktorá je symbolicky tiež potopou).

Egypťania si Hathor ctili, snáď pre jej spojitosť s vodou, ako ochrankyňu v púštnych oblastiach (jej chrám stál napríklad v púštnej ťažobnej oblasti Serabit el-Chadim na Sinaji).

Podľa niektorých egyptológov bola bohyňa spájaná aj s umelým svetlom, čo by dokazovalo zobrazenie niečoho podobného elektrickému svetlu v Hathorinom chráme v Dendere. Iní tento nález považujú skôr za zobrazenie lotosového kvetu s hadom zvinutým v jeho vnútri.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hathor