Haiku (operačný systém)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Haiku Operating System

Základné informácie
VývojárThe Haiku Project
Rodina OSBeOS
Posledná testovacia verziaBeta 2 / 9. Jún 2020
Podporované platformyx86 a PowerPC
JadroHybridné jadro
LicenciaMIT licencia
Stav vývojaaktívny
Ďalšie odkazy

Pozri aj Informačný portál

Haiku (predtým OpenBeOS) je open source projekt venovaný znovuoživeniu a pokračovaniu vývoja operačného systému BeOS.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt začal v roku 2001 pod názvom OpenBeOS po tom, ako firma Palm, Inc. kúpila skrachovanú firmu Be a vývoj pôvodného BeOS-u sa zastavil. Krátko na to vznikli viaceré projekty za účelom pokračovania vývoja (ako napríklad Cosmoe alebo Blue Eyed OS), ktoré sa pokúšali o vytvorenie desktopového prostredia podobného BeOS na jadre Linux alebo BSD (čo znemožňovalo binárnu kompatibilitu s pôvodným BeOS R5). OpenBeOS sa od týchto projektov odlišoval tým, že bol od začiatku plánovaný ako kompletné prepísanie systému so zachovaním kompatibility zdrojového kódu aj binárnych súborov. To by malo umožniť beh pôvodných aplikácií určených pre BeOS R5.

V roku 2004 bol vybraný nový názov, aby sa predišlo narušeniu ochranných známok patriacich firme Palm. Nový názov „Haiku“ odráža eleganciu a jednoduchosť BeOS platformy a je tiež odkazom na typické Haiku chybové hlášky v internetovom prehliadači NetPositive a tiež v ďalších aplikáciách BeOS.

Projekt spravuje nezisková organizácia Haiku Incorporaded v New Yorku.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Modulárny dizajn BeOS-u umožnil vznik samostatných skupín programátorov pracujúcich na nahradení jednotlivých serverov a API. Haiku používa pozmenené modulárne jadro NewOS. V Haiku sa nenachádza žiaden zdrojový ani binárny kód z pôvodného BeOS-u.

Po šiestich rokoch od vydania verzie Alpha 4 (14. november 2012) vyšla 28. septembra 2018 verzia Beta 1.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]