Haiti (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 19°00′S 70°40′Z / 19°S 70,67°Z / 19; -70.67

Poloha ostrova
Ostrov Haiti

Haiti alebo staršie Hispaniola je ostrov v Karibskom mori.[1] Je to druhý najväčší ostrov (po Kube) v Karibiku a 22. na svete. Je súčasťou súostrovia Veľké Antily. Má rozlohu 76 480 km². V súčasnosti sa na ostrove nachádzajú dva štáty – Haiti a Dominikánska republika, ktoré z neho robia karibský ostrov s najviac obyvateľmi.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodní obyvatelia, indiáni Tainovia, nazývali ostrov rôznymi názvami. Tainovia nemali spisovný jazyk a preto historické pramene o týchto menách pochádzajú od troch európskych historikov: Taliana Petra Martyra d'Anghieru a Španielov Bartolomého de las Casasa a Gonzala Fernándeza de Ovieda. Na základe komplexného prieskumu a mapy, ktorú vypracoval Andrés de Morales v roku 1508, oznámili, že ostrov ako celok sa nazýval Quizquella (alebo Quisqueya) a slovo Haiti (jazyk Taino: Ayiti Ayiti) označovalo hornatú oblasť na východnom konci ostrova. Diego Álvarez Chanca, lekár na druhej Kolumbovej plavbe, tiež poznamenal, že Haiti je názov najvýchodnejšej provincie ostrova, avšak Oviedo a Las Casas zaznamenali, že Tainovia celý ostrov nazývali Haití.

Keď sa Kolumbus v roku 1492 zmocnil ostrova, pomenoval ho Insula Hispana v latinčine a La Isla Española v španielčine, čo znamená „španielsky ostrov“. Las Casas skrátil tento názov na Española a keď Talian Peter Martyr d'Anghiera podrobne opísal ostrov v latinčine, používal meno Hispaniola. Taino, španielske a francúzske historické názvy pre celý ostrov sú Haiti, Hayti, Santo Domingo alebo Saint-Domingue.

V roku 1918 americká okupačná vláda na čele s Harrym Shepardom Knappom rozhodla používať na ostrove názov Hispaniola a odporučila používanie tohto mena Národnej zemepisnej spoločnosti.

„Haïti“, jeden z pôvodných názvov ostrova v jazyku indiánov, prijal haitský revolucionár Jean-Jacques Dessalines v roku 1804. V slovenčine je oficiálny názov ostrova Haiti (Tainovia) namiesto Hispaniola[1] a to napriek tomu, že na ňom sídli štát s rovnakým menom.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Na ostrove Haiti založil v roku 1492 Krištof Kolumbus prvú španielsku kolóniu v Novom svete (zanikla o rok neskôr).[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Haiti [online]. Encyclopaedia Beliana, [cit. 2021-09-30]. Dostupné online.
  2. WILFORD, JOHN NOBLE. COLUMBUS'S LOST TOWN: NEW EVIDENCE IS FOUND [online]. 1985, [cit. 2013-09-04]. Dostupné online. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]