Haláčovka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Haláčovka
potok
Zdrojnica Tarabovec, Nitrianska pahorkatina
Ústie Bebrava, Rybany
Dĺžka 12,5 km
Povodie Bebrava
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-21-11-173
Číslo recipienta 4-21-11-991
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Haláčovka je potok v severnom výbežku Podunajskej nížiny, v centrálnej časti okresu Bánovce nad Bebravou.[1] Je to pravostranný prítok Bebravy, má dĺžku 12,5 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Podunajskej pahorkatine, v podcelku Nitrianska pahorkatina, v časti Bánovská pahorkatina[2], v lokalite Tarabovec v nadmorskej výške približne 297 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie na krátkom úseku najprv na východ lesnatým prostredím, potom sa stáča na juhovýchod a preteká intravilánom obce Cimenná. Následne tečie cez lokalitu Vlčie jamy, ďalej preteká cez Cimenskú dolinu, pričom v hornej časti tečie východojuhovýchodným smerom. V strednej časti tečie opätovne na juhovýchod, napája vodnú nádrž Haláčovce a pod priehradným múrom tečie prechodne juhojuhovýchodným smerom intravilánom obce Haláčovce. Pod obcou už znovu tečie juhovýchodným smerom a tečie cez intravilány obcí Otrhánky a Pečeňany. Napokon sa stáča k ústiu východojuhovýchodným smerom, tečie v priestore Bebravskej nivy a na západnom okraji obce Rybany ústi v nadmorskej výške cca 184,5 m n. m. do Bebravy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.