Halloween: H20

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Halloween: H20
Originálny názov Halloween H20: 20 Years Later
Žáner horor
Dĺžka 83 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1998
Filmový štáb
Réžia Steve Miner
Hudba John Ottman
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
ČSFD

Halloween: H20 je v poradí siedmym pokračovaním kultového hororového filmu Halloween. V roku 1998 ho natočil režisér Steve Miner a po 20 rokoch sa v hlavnej úlohe opäť predstavila Jamie Lee Curtisová.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

H20 nadväzuje na udalosti z prvého a druhého dielu a zápletku a udalosti z predošlých dielov úplne ignoruje: Laurie Strode si zmenila meno na Keri Tate a spolu so svojím dospievajúcim synom sa presťahovala do ospalého mestečka Sumer Glen v Severnej Kalifornii, kde pracuje ako riaditeľka prestížnej Hillcrest Academy.

Hlavná hrdinka sa snaží zabudnúť na hrôzostrašné udalosti z minulosti, no neustále ju trápia nočné mory o svojom vraždiacom bratovi. Svoje problémy rieši predovšetkým alkoholom a pomáha jej aj jej priateľ – kolega Will Brennan (Adam Arkin zo seriálu Pohotovosť).

Na opačnom konci Ameriky – v meste Langdon v Illinois – žije Marion Wittingtonová, asistentka doktora Loomisa. Starý psychiater je po smrti a ona mu v posledných ťažkých dňoch jeho života pomáhala.

Jedného dňa Marion príde domov a zistí, že sa k nej niekto vlámal. Nie je to nik iný ako Michael Myers, ktorý je stále nažive a odhodlaný dokončiť to, čo raz začal. Tesne pred príchodom polície je ním Marion brutálne zavraždená, rovnako ako jej susedia, hokejový fanúšik Jimmy s kamarátom. Vrah ukradne auto a namieri si to priamo do Kalifornie, kde sa podľa Marioniných záznamov ukrýva Laurie. Je mimochodom 29. október, deň pred oslavami sviatku Halloween.

V Sumer Glen medzitým Laurie rieši problémy so svojím synom Johnom, ktorému nechce povoliť školský výlet do Yosemitského parku. Po hysterickom výjave a odchode z mesta divák prvýkrát zbadá Michaelove auto; ten svoju sestru tajne sleduje až k budove školy.

Nastáva noc a v celom areáli akadémie ostal len John so svojou priateľkou Molly (Michelle Williamsová), dvaja ďalší študenti, nočný strážnik Ronnie (LL Cool J) a Laurie s Willom. Nakoľko celá škola je v Yosemitoch, študenti sa rozhodnú usporiadať si vlastnú halloweenskú párty. Do objektu medzitým prenikne aj Michael.

Halloween: H20 sa zo všetkých dielov svojou atmosférou ku Carpenterovmu kultovému prvému dielu približuje asi najviac. Tá vrcholí predovšetkým v záverečnej polhodine filmu, kedy sú v tmavých zákutiach školy zavraždení Johnovi priatelia a Will, pričom sa zachráni len Laurie, John a Molly. Laurie sa však rozhodne, že už ju nebaví len unikať a rozhodne sa svojmu strachu čeliť. Vyzbrojená hasičskou sekerou sa vydáva bojovať proti svojmu bratovi do finále, v ktorom je len jeden víťaz.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Jamie Lee Curtis

Chris Durand

Michelle Williams

Josh Hartnett

Jodi Lynn O´Keefe

Adam Arkin

Adam Hann Byrd

Janet Leigh

LL Cole J.

Nancy Stephens

Joseph Gordon-Levitt

Lisa Gay Hamilton

Tom Kane