Heinrich Müller (Gestapo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Heinrich Müller
nemecký policajný dôstojník
Heinrich Müller
Narodenie28. apríl 1900
Mníchov, Nemecko
Úmrtieneznámy dátum
neznáme miesto
Národnosťnemecká
Zamestnaniedôstojník polície
Známy vďakaveliteľ Gestapa
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Heinrich Müller

Heinrich Müller (* 28. apríl 1900 Mníchov, Nemecko – † neznámy, pravdepodobne máj 1945, Berlín, Nemecko) bol nemecký policajný dôstojník, v rokoch 1939 až 1945 veliteľ nacistickej tajnej polície Gestapo.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z bavorského Mníchova. Zúčastnil sa prvej svetovej vojny ako pilot delostreleckej pozorovacej jednotky. Po vojne pôsobil ako policajný dôstojník najprv v polícii Weimarskej republiky, neskôr v policajných zložkách Nacistického Nemecka. Nadviazal osobné styky s Heinrichom Himmlerom a Reinhardom Heydrichom. Po nástupe nacistov k moci v roku 1933 sa stal pracovníkom nacistickej bezpečnostnej služby Sicherheitsdienst (SD) a úzko spolupracoval s Heydrichom. V roku 1934 vstúpil do SS. Od septembra 1939 bol poverený vedením tajnej polície Gestapo.

Podieľal sa výraznou mierou na príprave a vykonaní masových vrážd židovského obyvateľstva a obyvateľov okupovaných území ZSSR. V priebehu roku 1941 vyslal Eichmanna aby referoval o činnosti nemeckých oddielov Einsatzgruppen, ktoré na okupovaných územiach vraždili židov strelnými zbraňami. Podľa Eichmannovej správy v tej dobe zlikvidovali asi 1,4 milióna osôb. V januári sa Müller zúčastnil konferencie vo Wannsee, na ktorej sa rozhodlo o spôsobe likvidácie židovského obyvateľstva na Nemcami kontrolovanom území.

Podieľal sa tiež na kontrašpionážnej činnosti Gestapa, ktoré sa snažilo nahradiť nefunkčný Abwehr. Po atentáte na Hitlera 20. júla 1944 bol Müller poverený prenasledovaním všetkých podozrivých osôb. Jeho činnosť mala za následok zatknutie asi 5000 ľudí a popravu 200 z nich.

Naposledy bol videný 1. mája 1945 v Hitlerovom bunkri v Berlíne. Na sklonku vojny sa dôkazy o jeho osude vytrácajú. Predstavuje jedného z najvyššie postavených nacistov, ktorého osud na sklonku vojny nebol presne zmapovaný. Existuje niekoľko alternatív jeho zmiznutia, ktoré zahŕňajú možnosť, že zahynul alebo spáchal samovraždu v Berlíne počas poslednej fázy bojov v meste; že sa mu podarilo uniknúť z krajiny do Južnej Ameriky, alebo že padol do sovietskeho, či spojeneckého zajatia, kde mohol byť ďalej využívaný ako skúsený príslušník tajnej služby.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Heinrich Müller (Gestapo) na anglickej Wikipédii.