Hejnice (okres Liberec)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hejnice
mesto
Štát Česko Česko
Kraj (NUTS 3) Liberecký (CZ051)
Okres (LAU 1) Liberec (CZ0513)
Obec s rozš. pôs. Frýdlant
Poverená obec Frýdlant
Historická krajina Čechy
Nadmorská výška 375 m n. m.
Súradnice 50°52′38″S 15°11′54″V / 50,8772222°S 15,1983333°V / 50.8772222; 15.1983333
Rozloha 38,19 km² (3 819 ha)
Obyvateľstvo 2 740 (1. 1. 2014) [1]
Hustota 71,75 obyv./km²
Starosta Jiří Horák
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 463 62
Miestne časti 2
Zákl. síd. jednotky 2
Katastrálne územie 1
LAU 2 (obec) CZ0513 564044
Adresa mestského
úradu
Městský úřad Hejnice
Nádražní 521
463 62 Hejnice
E-mailová adresa info@mestohejnice.cz
Poloha mesta v Česku
Poloha mesta v Česku
Wikimedia Commons: Hejnice (Liberec District)
Štatistika: ČSÚ
Webová stránka: www.mestohejnice.cz
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Hejnice (nem. Haindorf) sú mesto na severe Česka vo Frýdlantskom výbežku Libereckého kraja. Od krajského aj okresného mesta Liberca leží asi 16 kilometrov severovýchodným smerom. Žije v ňom približne 2 700 obyvateľov.

Prvá písomná zmienka síce pochádza z roku 1381, avšak povesť miesto spomína už v 13. storočí, kedy tu malo dôjsť k zázraku uzdravenia rodiny sitára zo susednej obce odmenou za ním zakúpenú a sem donesenú sošku Panny Márie. Z lokality sa stalo pútnické miesto, na ktorom neskôr vznikol kostol. Po niekoľkých storočiach pribudol františkánsky kláštor a kostol bol prestavaný v barokovom štýle a zasvätený Navštíveniu Panny Márie. Počas 19. storočia v obci vznikali priemyselné továrne (porcelánky, papierne a textilky), ďalej škola a od roku 1900 je do Hejnic privedená železničná trať. Rozvoj obce zapríčinil 31. júla 1917 jej povýšenie na mesto uskutočnené rozhodnutím Karola I. Počas prvej republiky Hejnice ďalej prosperovali a panoval tu čulý kultúrny ruch. Po druhej svetovej vojne a odsunu tunajšieho nemeckého obyvateľstva však počet obyvateľov aj cez zosťahovávanie rodín z československého vnútrozemia klesal. Počas apríla 1950 došlo v rámci Akcie K k prepadnutiu miestneho kláštora, z ktorého bol vytvorený internačný tábor pre rehoľníkov nútených pracovať v blízkych továrňach. Chátrajúci kláštor po roku 1989 prešiel obnovou a roku 2001 sa opätovne otvoril ako „Medzinárodné centrum duchovnej obnovy“. Počas leta roku 2010 však mesto postihli záplavy, ktoré zničili jeho časť.

Mesto tvoria dve časti, a síce Hejnice a Ferdinandov. Nachádza sa v doline na severnom úbočí Jizerských hôr, preteká ním rieka Smědá, prechádza tadiaľ cesta II/290 a železničná trať číslo 038. Má vlastný poštový úrad, materskú, základnú a strednú odbornú školu, je tu služobňa polície aj zbrojnica miestnych dobrovoľných hasičov. Nachádza sa tu tiež futbalové ihrisko, na ktorom hrá svoje zápasy miestny FK Hejnice.

K tunajším významným pamiatkovo chráneným stavbám patria popri kláštore a kostole tiež barokové božie muky a cestný most pri kostole. Pravidelne sa začiatkom leta konajú Hejnické slavnosti a na jeseň potom turistický pochod "Putovanie po stopách Železnej koruny" spolu s festivalom trampskej a folkovej hudby Jizerská nota. Od leta do jesene prebieha v kostole tradičný festival organovej hudby.

Osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

S mestom sú spëté tieto osobnosti:

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Český statistický úřad – Počet obyvatel v obcích České republiky k 1. 1. 2014 (PDF; 504 KiB)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hejnice na českej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Mestá a obce okresu Liberec

BíláBílý Kostel nad NisouBílý PotokBulovkaCetenovČernousyČeský DubČtveřínDětřichovDlouhý MostDolní ŘasniceFrýdlantHabarticeHejniceHeřmaniceHlaviceHodkovice nad MohelkouHorní ŘasniceHrádek nad NisouChotyněChrastavaJablonné v PodještědíJanovice v PodještědíJanův DůlJeřmaniceJindřichovice pod SmrkemKobylyKrásný LesKryštofovo ÚdolíKřižanyKunraticeLázně LibverdaLažanyLiberecMníšekNová VesNové Město pod SmrkemOldřichov v HájíchOsečnáPaceřicePěnčínPertolticeProseč pod JeštědemPříšoviceRadimoviceRaspenavaRynolticeSoběslaviceStráž nad NisouSvětlá pod JeštědemSvijanský ÚjezdSvijanySychrovŠimonoviceVišňováVlastibořiceVšelibiceZdislavaŽďárek