Hidejori Tojotomi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hidejori Tojotomi
syn Hidejošiho Tojotomiho
syn Hidejošiho Tojotomiho
Narodenie1593
Úmrtie5. jún 1615
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Hidejori Tojotomi
Hrob klanu Tojotomi na vrchu Kója

Hidejori Tojotomi (jap.:豊臣 秀頼, Toyotomi Hideyori), 1593 - 5. jún 1615, bol syn a menovaný následník Hidejošiho Tojotomiho, generála, ktorý prvý zjednotil celé Japonsko. Jeho matka, pani Jodo, bola neter Nobunagu Odu.

Keď Hidejoši zomrel v roku 1598, členovia Rady piatich starších poverení vládnuť miesto Hidejoriho, sa snažili prevážiť moc na svoju stranu. V roku 1600 po svojom víťazstve nad ostatnými v bitke pri Sekigahare, Iejasu Tokugawa získal moc. Hidejori sa oženil so sedemročnou vnučkou Iejasuho, Senhime, aby bolo poistená lojalita ku klanu Tokugawa. Avšak Iejasu stále videl v mladom Hidejorim potencionálne nebezpečenstvo a zaútočil na Hidejoriho sídlo v Osake v zime roku 1614. Útok nebol úspešný, ale Hidejori bol prinútený podpísať prímerie a zbúrať svojej opevnenie na osackom hrade.

V roku 1615, Iejasuho syn Hidetada zrušil prímerie a opäť zaútočil proti Hidejorimu, ktorý začal hĺbiť priekopy okolo osackého hradu, a tak nedodržal prímerie, dohodnuté predchádzajúcu zimu. 5. júna 1615 Hidejori Tojotomi, nevidiac zmysel ďalej sa brániť proti zostupujúcim Tokugawským vojskám, spáchal samovraždu spolu s 30 ďalšími nasledovníkmi v horiacom hrade. Takto skončil klan Tojotomi, ktorý vládol Japonsku 30 rokov a pripravil cestu na 250 rokov pre Tokugawský šógunát.

Hidejoriho syn Kunimacu bol popravený; jeho dcéra bola poslaná do Tókei-dži, kláštora v Kamakure, kde sa neskoršie stala predstavenou Tenšú-ni.