Hip-hop (subkultúra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Breakdance - súčasť hip hopovej subkultúry

Hip hop alebo hip-hop ako subkultúra vznikol v New Yorku (USA) v 70. rokoch 20. storočia v prostredí štvrtí obývaných prevažne černoským obyvateľstvom. Počas rokov sa vyvinul do svojej dnešnej podoby - celosvetovej mestskej subkultúry mládeže.

V počiatkoch sa ako hlavné zložky tejto subkultúry uvádzali tzv. „4 elementy“ tj. rap, DJing, Break-dance a graffiti. Ako tzv. piaty element sa uvádza beatbox. V priebehu rokov sa tieto viac špecifikovali a pribudli ďalšie. Dnes hip hop zahŕňa špecifický štýl produkcie hudby, slang, módu atď.

Korene[upraviť | upraviť zdroj]

Hiphopovú kultúru ovplyvnilo mnoho faktorov. Vhodným predpokladom pre jej rozvoj bola multikulturálna spoločnosť New Yorku 70-tych rokov.

Štýl a technika rapovania súvisí so západoafrickými básnikmi nazývanými grioti, ktorých piesne obsahovali hovorené prvky. Významným vplyvom boli taktiež hovorené pasáže piesní populárnych soulových a funkových hudobníkov.

Dôležitým vplyvom (hudobným i kultúrnym) bol dub, sub-žáner reggae, ktorý vznikol v 60-tych rokoch. Dub boli v podstate inštrumentálne verzie populárnych reggae piesní, dôraz sa kládol na bicie a výraznú basovú linku. Dub priniesli do New Yorku jamajskí prisťahovalci, ktorí ho začali hrávať na partys v komunitných centrách a uliciach.

Ako ďalšie vplyvy môžeme uviesť jazz a blues ale aj disco.

Počiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Graffiti

V New Yorských kluboch bola v 70-tych rokoch populárna predovšetkým disco hudba, na uliciach to však bol funk, soul a reggae. Konali sa tzv. „block parties“ (párty na ulici), kde dídžeji používali na reprodukciu hudby dva gramofóny. Pomocou mixovacích techník predlžovali inštrumentálne pasáže funkových piesní, do ktorých niekto spontánne animoval publikum a tak vznikol rap. K tejto hudbe sa taktiež rozvinula samostaná forma tanca nazvaná breakdance. Vizuálnu stránku hiphopovej kultúry dopĺńala v počiatkoch aj špeciálna zložka graffiti, chápaná ako spôsob zviditeľnenia sa a úteku od všednosti a každodennosti života vo veľkomeste.

Hip hop ako subkultúra dnes[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes sa ako hip hop definuje celosvetová subkultúra, prekračujúca jazykové, náboženské či rasové bariéry. Rap ako hudobná zložka sa stal jedným z najpopulárnejších hudobných žánrov a jeho vplyv preniká aj do iných hudobných tancov.

Hip hopová kultúra na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Hip-hop sa začal počúvať a tancovať na Slovensku už v prvej polovici 80. rokov. Náznaky tohto štýlu v oficiálnej hudobnej tvorbe sa u nás objavili napr. v skladbe Petra Nagya „Taxis“ z roku 1984 či vo filme Fontána pre Zuzanu (výstup prvej slovenskej breakerskej skupiny „Gumení chlapci“).

Za „krstného otca“ slovenskej hiphopovej hudby sa pokladá Dávid zo Senca[1]. Prvé skupiny a interpreti sa objavili v Bratislave („Genuine Gem“ neskôr premenovaný na Žužuleta), Prievidzi (Jednotka Slovenskej Starostlivosti), Senci („Ghetto ganx3“, 2ja Lo3), Košiciach (Rap Steady Crew) a Piešťanoch (Pa3k Metamorfolord, dnes známy ako Rytmus zo skupiny Kontrafakt) a východniar Mykie G, ktorý si v 1997 natočil prvý solo album v Londýne pod názvom ''Live my life today''.[2]

Breakdance sa spája s Gumenými chlapcami, ďalšie skupiny vznikali v Bratislave (Street Breakers), na Myjave (Amatéri),v Spišskej Novej Vsi (BDS), Vrbovom, Trnave a Handlovej.

Graffiti vzniklo v Bratislave, ďalšími mestami, kde sa rozvíjalo, boli Trnava, Trenčín a Žilina.

V súčasnosti je hip hop rozšírený na celom území Slovenska a teší sa stúpajúcej popularite. Medzi najznámejších predstaviteľov dnes patria:

  • DJi: David zo Senca, Rišo zo Žužulety, Anys, Fazo, Grimaso, Hajtkovič, Masif, Jazzy, Kappa, Kebar, Lipi, Lari, Lucco, MikroMan, Mako (Peter Pann), Metys, Miko, Noe, Ramon, Roman Zámožný, Shakul, Snoopy, Spank, Spinhandz, Sven, Hlavolam, Škrupo, Mess, Milian Ridly, Tager, Vec, Viktor Hazard, Yanko Král, Yaksha, Manjak, Amida, Dj Mikias, DJ Mercy, DJ Fancy
  • producenti: Rišo zo Žužulety, Abe, Maiky Beatz, Amun, Anys, Analytik, B.eye, Billy Hollywood, Čistychov, Deryck, Face, G-bod, Grimaso, Grizzly, Hajtkovič, HomieBeatz, JL Beats, Janko (ND), Jazzy, Jozef Engerer, Lkama, Komandant, Masif, Mjay, MikroMan, Miky Mora, Moe, Mugis, Oldboy, Opak, Peter Pann, Rudec, Smart, Vec, Viktor Hazard, Special Beatz, Dalyb, Norbert Ronin, Nuri, Gumbgu, Konex, Bighorse, VI3E, ECM Squad
  • breakeri: Phantoms crew, Stred, Quassit, Quattro, BreakFans, Outbreak (Košice), Kamikadze (Košice), DS Crew (Košice), Wrong Division (Žilina), Total Fantastic Superheroes (Pallas), Hasta La Muerte (Bratislava), Produkt crew, Shocking Monorism, Floor Rockers, Flying Squad, Old School Brothers, Silent Future
  • "tanečníci": Hip Hop Fakulta Johnnyho Perfekta a Lady Mel
  • writeri: Soda, Daor, Rcls, SWR (Lars, Soel, Grybs), Sorta, Bad Robot, Mutants, SPK, Camel, 2MK, RST, z ktorého vznikla skupina WSK, a z nej následne AS.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Webnoviny
  2. Kostramosta-článok [online]. [Cit. 2013-11-12]. Dostupné online. Archivované 2013-11-12 z originálu.