Hippolyté (Amazonka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Herakles bojuje s Amazonkami, čiernofigúrová amfora, cca 530 – 520 pred Kr.

Hippolyté alebo Hippolyta alebo Hippolyte (starogr. ἹππολύτηHippolyté, lat. Hippolyta) je v gréckej mytológii dcéra boha vojny Area a jeho milenky Otréry. Bola kráľovnou Amazoniek.

Otec Ares jej daroval nádherný pás, ktorý potom nosila ako znak jeho otcovstva. Po tomto páse zatúžila dcéra mykénskeho kráľa Eurysthea v čase, keď bol v jeho v službách hrdina Herakles a kráľ mu prikázal, aby mu pás priniesol.

Keď potom Herakles dorazil k Amazonkám a Hippolyta sa dozvedela, že prečo prišiel, sama mu svoj pás ponúkla na znak svojej úcty. Do toho však zasiahla žiarlivá manželka najvyššieho boha Dia Héra, ktorá proti Heraklovi neustále intrigovala a rozšírila zvesti, že Herakles prišiel Hippolytu zajať a odviesť ju do otroctva. Amazonky preto na Herakla zaútočili, ale po statočnom boji podľahli sile Heraklových ozbrojencov.

Hypolité následne za svoj pás[1] vykúpila slobodu zajatej bojovníčky Melanippy.[2] Ďalšiou zajatkyňou bola vodkyňa Antiopé, tú však Herakles dal priateľovi Théseovi, ktorý si ju odviedol do Atén,[2] kde sa s ňou vraj oženil. (Iná verzia však hovorí, že Melanippé a Antiopa sú jedna a tá istá osoba, a že manželkou Thésea sa nikdy nestala.)

Keď potom Amazonky pritiahli k Aténam,[3] aby Antiopu oslobodili, ona bojovala po boku Thésea, do ktorého sa zamilovala a v boji padla. Kráľovná Hippolyté sa po neúspešnej výprave vzdala svojej moci, utiekla do Megary a utrápila sa k smrti.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Apollónios Rodský, Argonautica, 2,966.
  2. a b Diodoros, Bibliotheca historia, 4,16,4.
  3. Pseudo-Apollodorus, Epitoma, E,1,16.
  4. Pausanias, Periégésis tés Hellados, 1,41,7.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]