Hippothoé (dcéra Pelia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hippothoé alebo Hippothoa (starogr. ἹπποθόηHippothoé, lat. Hippothoe) je v gréckej mytológii dcéra iólskeho kráľa Pelia a jeho manželky Filomachy[1] (podľa inej verzie Anaxibie[2]).

Keď prišiel Iasón z ďalekej Kolchidy, kde získal zlaté rúno, otec Hippothoy Pelias mu aj napriek tomu, že splnil danú úlohu, odmietol odovzdať vládu v Iólku.[1] Iáson sa mu za to rozhodol pomstiť.[3] Jeho manželka mocná čarodejnica Médeia mu najprv svojimi kúzlami omladila jeho staručkého Aisóna, ktorý sa obával, že sa nedožije dňa, kedy sa v Iólku vráti vláda do rúk právoplatného dediča.[1] Keď to videla Hippothoé a jej sestry Pelopeia, Peisidiké a Alkéstis[2], požiadali Médeiu, aby omladila aj ich otca.[3] Ľstivá Médeia len na to čakala a samozrejme súhlasila, sestry naviedla aby svojho otca v spánku zranili a Médeia, ktorá mu následne mala vliať do žíl omladzovaciu tekutinu, to neurobila, ale namiesto toho mu vrazila do hrdla nôž, potom ho pokrájala na kusy a hodila do medeného kotla s vriacim odvarom.[3][1] Potom čarami prikúzlila voz ťahaný okrídlenými drakmi, na ktorom s výsmechom odletela. Nešťastná Hippothoé a jej sestry následne od hrôzy zošaleli[1] (podľa inej verzie ušli[4]).

Po smrti Pelia sa však Iasón vládcom v Iólku aj tak nestal. Moc prevzal Peliov syn Akastos, ktorý Iasóna a Médeiu okamžite z krajiny vyhnal.[1][3]

Referencie a bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f Vojtech Zamarovský. Bohovia a hrdinovia antických bájí. Bratislava : Mladé letá, 1980. 66-048-80. S. 363.
  2. a b Apollodoros, Kronika, 1,9,10.
  3. a b c d Apollodoros, Kronika, 1,9,27.
  4. Hyginus, Fabulae 24.