Hnutie 2. jún

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hnutie 2. jún (nem. Bewegung 2. Juni) bola anarchistická mestská partizánska organizácia pôsobiaca v Západnom Nemecku v rokoch 19721980.

Názov skupiny sa viaže k dátumu 2. júna 1967, keď bol pri veľkej demonštrácii proti návšteve iránskeho šacha v Berlíne políciou zastrelený študent Benno Ohnesorg. Bezprostredným popudom k založeniu hnutia sa však stala až smrť ľavicového radikála Georga von Raucha zo 4. decembra 1971, ktorý zahynul pri prestrelke s políciou, ktorá sa ho pokúšala zatknúť. Následne sa v Západnom Berlíne stretlo viacero autonomistických skupín, ktoré sa dohodli na zlúčení a založení mestskej guerily. Medzi zakladajúcimi členmi boli aj známe postavy nemeckého študentského protestného hnutia 60. rokov ako Till Meyer, či Fritz Teufel zo známej Komúny 1.

Skupina zorganizovala viacero bombových útokov, prepadov bánk, únosov či úspešných útekov z väzenia. 10. novembra 1974 na protest proti smrti člena RAF Holgera Meinsa hnutie zastrelilo federálneho sudcu Güntera von Drenkmanna. Ich najznámejšou akciou sa však stal únos politika CDU, kandidáta na starostu Berlína Petera Lorenza z 27. februára 1975. Únoscom sa podarilo s vládou vyjednať prepustenie piatich zadržaných členov hnutia a zabezpečiť ich odlet do jemenského Adenu. Následne na to, po vyše piatich dňoch zadržiavania, Lorenza nezraneného prepustili.

Hoci bolo anarchistické Hnutie 2. jún ideologicky v opozícii k marxistickej Frakcii červenej armády, médiá aj polícia často obidve organizácie zamieňali a keď sa hnutie 2. júna 1980 rozpustilo, mnoho jeho členov k RAF aj prešlo. Iní buď s teroristickou činnosťou prestali, alebo v nej pokračovali v Revolučných bunkách.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]