HoboSapiens

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
HoboSapiens
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Dátum vydania 6. október 2003
Žáner Alternatívny rock
Dĺžka 60:15
Vydavateľstvo EMI Records
Producent John Cale, Nick Franglen
Skladateľ John Cale
John Cale – chronológia
5 Tracks
(2003)
HoboSapiens
(2003)
Process
(2005)

HoboSapiens je štúdiový album waleského hudobníka Johna Calea z 2003; v poradí trinásty, ktorý vyšiel výhradne pod jeho menom. Ide o jeho prvý radový album po siedmich rokoch; posledný s názvom Walking on Locusts vyšiel v septembri 1996. Ide tiež o jeho prvý radový album, ktorý vyšiel vo vydavateľstve EMI Records. Jeho vydanie predchádzalo 5-piesňové EP nazvané jednoducho 5 Tracks. Album ostro kontrastuje ako s predchádzajúcim radovým albumom, ktoré je o veľa prístupnejšie, tak aj s nasledujúcim albumom blackAcetate, ktoré je viac rockové ako toto.

Cale často vo svojich textoch používa mená iných osobností alebo názvov svetových miest. Na tomto album ich použil oproti predchádzajúcim albumom ešte viac, medzi miesta patrí Zanzibar („Look Horizon“), Afganistan („Letter from Abroad“) alebo Canterbury („Twilight Zone“) a medzi osobnosti potom Pablo Picasso („Zen“), Piet Mondrian („Zen“) alebo René Magritte („Magritte“). Posledného menovaného (Magritte) sám Cale označuje za svojho najobľúbenejšieho maliara.

Vedľa hudby sú na albume počuť rôzne rušivé elementy. Je to napríklad hovorené slovo v taliančine („Reading My Mind“) alebo zvonček („Bicycle“). Na albume sa podieľalo viacero hudobníkov, napríklad Brian Eno s ktorým Cale v minulosti niekoľkokrát spolupracoval. Album produkoval John Cale a Nick Franglen. Výkonným producentom bola Nita Scott a autorom fotografie na obale albumu Jon Shard. Názov „Hobo Sapiens“ vznikol ako jazyková hračka z homo sapiens.

Skladby[upraviť | upraviť zdroj]

  1. „Zen“ − 6:03
  2. „Reading My Mind“ − 4:11
  3. „Things“ − 3:36
  4. „Look Horizon“ − 5:40
  5. „Magritte“ − 4:58
  6. „Archimedes“ − 4:40
  7. „Caravan“ − 6:43
  8. „Bicycle“ − 5:05
  9. „Twilight Zone“ − 3:49
  10. „Letter from Abroad“ − 5:10
  11. „Things X“ − 4:50
  12. „Over Her Head“ − 5:22

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku HoboSapiens na českej Wikipédii.