Hodonský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hodonský potok
potok
Zdrojnica Gašparová, Malé Karpaty
Ústie Myjava, Jablonica
Dĺžka km
Povodie Myjava
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-13-03-026
Číslo recipienta 4-13-03-1191
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Hodonský potok je potok na Záhorí, v juhovýchodnej časti okresu Senica.[1] Je to ľavostranný prítok Myjavy, meria 5 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Malých Karpatoch, v podcelku Brezovské Karpaty[2], v doline Gašparová v nadmorskej výške približne 275 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie prevažne severozápadným smerom, na hornom toku sa esovito stáča a sleduje štátnu cestu č. 51 na pravom brehu. Následne vstupuje do severovýchodného výbežku Borskej nížiny, do podcelku Podmalokarpatská zníženina a zľava priberá krátky prítok zo severoseverovýchodného úpätia Mníška (423,2 m n. m.). Ďalej pokračuje výraznejšie rozšíreným korytom, z pravej strany priberá Zrubársky jarok (218,0 m n. m.), stáča sa západoseverozápadným smerom a tečie okrajom obce Jablonica. Tu priberá zľava prítok zo severozápadného svahu Mníška a ďalej sa stáča viac-menej na sever, pričom na pravom brehu obteká celú Jablonicu. Napokon sa stáča na severozápad, podteká železničnú trať Kúty – Trnava a západne od obce Jablonica ústi v nadmorskej výške cca 201,5 m n. m. do Myjavy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.