Hoegaarden (pivovar)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hoegaarden
Hoegaarden
Základné informácie
ŠtátBelgicko
MiestoHoegaarden
Rok založenia1966
Odkazy
CommonsHoegaarden beer

Hoegaarden je belgický pivovar založený v roku 1966 Pierrom Celisom v Hoegaardene. Varí pšeničné pivo. Po požiari v roku 1988 bol predaný pivovaru InBev, sídliacemu neďaleko Leuvenu. Pierre Celis sa odsťahoval do Spojených štátov, kde v Austine založil pivovar Celis.

Pivo[upraviť | upraviť zdroj]

Obec Hoegaarden bola známa svojim pšeničným pivom už od stredoveku, v roku 1955 sa ale posledný miestny pivovar zavrel, a tak sa o desať rokov neskôr mliekar Celis rozhodol obnoviť tradíciu a založil vo svojom dome v podkroví vlastný pivovar.

Celis používal tradičné prísady, vodu, kvasnice, pšenicu, chmeľ, koriander a pomarančovú kôru z Curaçaa. Kvôli rastúcej výrobe Celis v roku 1980 kúpil miestnu továreň na nealkoholické nápoje, ktorú prerobil na pivovar.

V roku 2005 bolo rozhodnuté, že sa výroba presunie do väčšieho pivovaru firmy InBev v Jupille. Presun sa však nikdy neuskutočnil, jednak kvôli nespokojnosti miestnych obyvateľov zo straty tradičnej značky a najväčšieho zamestnávateľa a jednak z obavy nad zmenou kvality piva.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálna stránka Archivované 2013-07-05 na Wayback Machine

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hoegaarden (pivovar) na českej Wikipédii.