Hoflingov nemocničný experiment

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V roku 1966 sa psychiater Charles K. Hofling vykonal pokus, ktorým chcel zistiť stupeň poslušnosti vo vzťahu sestra-lekár.

Experiment sa uskutočnil v originálnom nemocničnom prostredí. Zdravotné sestry dostali telefonicky príkaz od neznámeho lekára nadávkovať chorému liek (fiktívnu drogu "Astroten") spôsobom, ktorý bol v rozpore s bezpečným dávkovaním drogy. Hofling zistil, že napriek oficiálnemu zákazu dávkovať lieky týmto spôsobom, väčšina zdravotných sestier na pokyn lekára vystavila pacienta riziku predávkovania lieku.

Pokus[upraviť | upraviť zdroj]

Neznámy lekár "Dr. Smith" telefonicky prikázal zdravotnej sestre, aby nadávkovala chorému 20 mg fiktívnej drogy "Astroten" s tým, že uvedený príkaz vydokladuje neskôr. Okrem toho bola síce fľaša s "drogou" tajne umiestnená v skrinke s drogami, ale "Astroten" nebol na schválenom zozname povolených liekov. Tiež, dávkovanie lieku bolo jasne vyznačené a bolo z neho zrejmé, že 10 mg bola maximálna denná dávka.

Dôvody k odmietnutiu príkazu lekára[upraviť | upraviť zdroj]

Sestry mali 3 vážne dôvody k odmietnutiu príkazu:

  1. Lekárom navrhnuté dávkovanie dvakrát prekračovalo maximálnu bezpečnú odporúčanú dennú dávku.
  2. Zdravotné sestry mali zakázané prijímať pokyny od neznámych lekárov (inštrukcie od údajného lekára telefonicky boli preto neprípustné)
  3. Liek nebol v ich zozname liekov, ktoré mali byť podávané v daný deň a k podaniu lieku chýbali požadované doklady.

Výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdia odhalila nebezpečený vplyv vnímania autority lekára na konanie sestier, keďže u 21 sestier z 22 vyvolal príkaz lekára porušenie úsudku i porušenie známych bezpečnostných pravidiel a ohrozenie zdravia pacienta.

Na úvod pokusu uskutočnil Hofling v prostredí zdravotníckych pracovníkov (vrátane skupiny zdravotných sestier) anketu, v ktorej zisťoval názor účastníkov o predpokladanej reakcii zdravotných sestier na príkaz údajného lekára. Výsledky ankety ani zďaleka nepredpokladali negatívny výsledok pokusu (a to ani v skupine anketovaných zdravotných sestier).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Článok vznikol na základe prekladu z anglickej Wikipédie