Hokejová bitka v Piešťanoch 1987

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hokejová bitka v Piešťanoch 1987 je nechválne známa hromadná bitka medzi medzi juniorskými hokejistami Kanady a Sovietskeho Zväzu počas záverečného zápasu Majstrovstiev sveta juniorov v ľadovom hokeji 1987 v Piešťanoch. Výsledkom incidentu bolo vylúčenie oboch tímov z turnaja. Zatiaľ čo Sovieti boli už boli mimo medailovej pozície, Kanada stratila šancu hrať o zlatú medailu. Šarvátka utkvela v pamäti hlavne aj preto, že rozhodcovia v zúfalom pokuse ukončiť 20-minútovú bitku nechali v hale vypnúť osvetlenie. Veľká časť viny bola pripisovaná nórskemu rozhodcovi Hansovi Rønningovi, ktorý bol na zápas nominovaný skôr kvôli predpokladanej neutralite, než kvôli rozhodcovským schopnostiam.

Po incidente Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) suspendovala dotyčných hráčov na 18 mesiacov a trénerov na tri roky. Hráčom bol trest neskôr po odvolaní zmiernený na šesť mesiacov. To umožnilo viacerým hráčov z oboch tímov vrátiť sa o rok neskôr na Majstrovstvá sveta juniorov v ľadovom hokej 1988 v Moskve, kde Kanada zvíťazila a Sovieti získali striebro.

Šarvátka zvýšila v Kanade prestíž juniorských majstrovstiev sveta v hokeji, čím je tento turnaj v súčasnosti v prvej desiatke rebríčka najsledovanejších športových podujatí roka. Analytikovi kanadskej televízie CBC Donovi Cherrymu jeho ohnivý patriotizmus v pozápasovom komentári priniesol medzi kanadskými fanúšikmi prudký nárast popularity. Viacerí hráči z tohoto zápasu hrali neskôr v NHL, medzi inými Brendan Shanahan, Theoren Fleury, Sergej Fiodorov a Alexandr Mogiľnyj.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Punch-up in Piestany na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]