Hongkonský dolár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hongkonský dolár
čínsky 港元 alebo 港幣
Kód meny:HKD
Štát:Hongkong Hongkong
Symbol:$
Diel:cent
Mince:10c, 20c, 50c, $1, $2, $5, $10
Bankovky:$10, $20, $50, $100, $500, $1000
Emitent:Hong Kong Monetary Authority (Hong Kong Monetary Authority)

Hongkonský dolár je oficiálna mena v Osobitnej administratívnej oblasti Číny Hongkong. Zároveň sa neoficiálne používa v Macau a v priľahlej čínskej provincii Kuang-tung. Hongkonský dolár je trinásta najobchodovanejšia mena na svete[1] a od roku 1983 je fixným kurzom naviazaná na americký dolár.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1863 až 1935 sa v Hongkongu razili a používali strieborné dolárové mince. V roku 1935 opustili posledné dve krajiny - Hongkong a Čína - strieborný štandard a Hongkong prvýkrát zaviedol hongkonský dolár, ktorý bol v pomere 16:1 fixovaný na britskú libru. Kurz bol roku 1967 upravený na 14,55 HKD za libru. V roku 1972 sa presunul fix z britskej libry na americký dolár.

V roku 1974 však Hongkong opustil fixný kurz a bol uvedený režim voľne pohyblivého kurzu. Veľké výkyvy v kurze však vyvolali nestabilitu v bankovom systéme a v roku 1983 sa dolár vrátil k fixnému kurzu v hodnote 7,8 HKD za USD. Naviazanie na americký dolár trvá dodnes a výmenný kurz sa od roku 2005 môže pohybovať v rozmedzí 7,75 - 7,85 HKD za USD.[2]

Makajská peseta (MOP) je v súčasnosti fixným kurzom naviazaná na hongkonský dolar kurzom 1,03 MOP za 1 HKD.

Emitovanie bankoviek[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Základného zákona (Basic Law), hongkonskej miniústavy, má hongkonská vláda suverenitu nad kontrolou meny na svojom území. Menová politika sa vykonáva prostredníctvom vládnej agentúry Hong Kong Monetary Authority (HKMA). Jednou z jej hlavných úloh je dbať na to, aby bol zachovaný stanovený výmenný kurz s americkým dolárom. Na tento účel zhromaždila tretie najväčšie devízové rezervy na svete.

HKMA však sama nevydáva bankovky. Túto právomoc zverila do rúk troch bánk, ktoré môžu vydať nové bankovky len vtedy, keď majú preukázateľne dostatočné krytie v amerických dolároch. Banky majú voľnú roku pri tvorbe dizajnu bankoviek.

Hongkonské doláre vydávajú:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]