Hotel California (skladba)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Hotel California“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelThe Eagles
z albumu Hotel California
Vydaný 22. február, 1977
Formát 7" vinyl
Žáner rock
Dĺžka 6:31
Skladateľ Don Felder, Glenn Frey, Don Henley
Producent Bill Szymczyk
Recenzie
The Eagles chronológia singlov
New Kid in Town
(1976)
Hotel California (skladba) Life in the Fast Lane
(1977)

„Hotel California“ je titulná skladba z rovnomenného albumu od americkej rockovej skupny The Eagles, ktorá vyšla na singli začiatkom roku 1977.

Song bol v marci roku 1977 jeden týždeň na vrchole rebríčka Billboard Hot 100. Gitarové sólo v skladbe "Hotel California" je umiestnené v hodnotení časopisu Guitar World na ôsmej pozícii medzi 100 najlepšími sólami všetkých čias. Táto skladba získala v roku 1978 cenu Grammy. Časopis Rolling Stone dal túto pieseň na 49. miesto zoznamu 500 najlepších skladieb všetkých čias.[1] Zároveň je táto skladba v Rokenrolovej sieni slávy zaradená do zoznamu 500 skladieb, ktoré ovplyvnili ďalšie smerovanie rock and rollu.

Táto skladba patrí medzi najznámejšie skladby tejto skupiny. Jej autormi sú Don Henley, Glenn Frey a Don Felder. Ako jedna z ich najpopulárnejších piesní patrí dodnes do základného repertoáru koncertných vystúpení a kompilačných albumov. Jej koncertná nahrávka vyšla aj na ich prvom koncertnom albume Eagles Live ako aj v akustickej verzii na edícii, ktorú vydali po opätovnom spojení v roku 1994 na CD a videu s názvom Hell Freezes Over. Verziu z roku 1994 s úvodom zahraným na trúbku hrá spolu osem gitár.

Hlavnou líniou skladby je rozprávanie historky ustatého cestujúceho, ktorý zostal uväznený v hrôzostrašnom hoteli, ktorý sa spočiatku zdal lákavým. Text piesne je metaforou o pôžitkárstve a samodeštrukcii v hudobnom priemysle južnej Kalifornii, kde je Hollywood prirovnávaný k luxusnému hotelu, ktorý spočiatku víta a ponúka splnenie všetkých túžob, no výsledkom je pasca pre ich návštevníkov s ich samodeštruktívnymi požiadavkami. Existuje veľké množstvo "výkladov" obsahu textu tejto piesne, pričom jej tvorcovia vždy hovorili o metafore na vulgárny materializmus a výstrednosť. U. Bäumer venuje tejto piesni i samotnej skupine Eagels celú kapitolu, kde o.i. uvádza: "Text "Hotelu California" naráža pravdepodobne na satanovu církev v San Franciscu. Nacháza sa tam na California street. Náhoda? Na ľavej vnútornej strane obalu "Hotelu California" vidno tri otvory, ktoré sa podobajú oknám. V prostrednom "okne" sa dá rozoznať tvár holohlavého Antona S. Sandora LaVey..." Iný alternatívny výklad obsahu textu piesne hovorí, že ide o popis cesty o nenaplnenej láske a manželstve vedúcemu k rozvodu...

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • U. Bäumer: Wir wollen nur deine Seele, Rockszene und Okkultismus: Daten - Fakten - Hintergründe. Bielefeld: Christliche,Literaturverbreitung; Wuppertal: Ev. Gesellschaft für Deutschland, 8. Aufl. 1991

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The RS 500 Greatest Songs of All Time [online]. Rolling Stone, 19.12.2004, [cit. 2009-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)