Hotelový manažér

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hotelový manažér je manažér hotela, motela alebo rekreačného zariadenia. Manažérske tituly a povinnosti sa rôznia podľa podniku. Malé hotely môžu mať malý manažérsky tím, ktorý sa skladá len z dvoch alebo troch manažérov, zatiaľ čo väčšie môžu mať často veľký manažérsky tím, ktorý sa skladá z rôznych oddelení a divízií.

Vedenie hotela je profesionálny manažment, ktorý využíva techniky používané v sektore pohostinstva. Tieto techniky sú napríklad správa hotelov, účtovníctvo, marketing, upratovanie, stravovanie a údržba.

Pozadie a potrebné vzdelanie sa líšia podľa manažérskeho titulu a daných povinností. Základná kvalifikácia pre manažérske povolanie v rámci hotela zvyčajne zahŕňa:

  • skúsenosti s prácou v sektore (základný faktor)
  • vzdelanie

Hoteloví manažéri z dôvodu 24-hodinovej prevádzky hotela vo všeobecnosti dlho pracujú, vrátane neskorých nočných hodín, víkendov a sviatkov. Spoločné pracovisko v hoteloch je rušné prostredie, s vysokou interakciou s hosťami, zamestnancami, investormi a ďalšími manažérmi. Horné vedenie pozostávajúce z vysokopostavených manažérov, vedúcich oddelení a generálnych manažérov má niekedy priaznivejší časový rozvrh práce - pracujú najmä cez pracovné dni.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hotel manager na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).