Hovor s ňou

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hovor s ňou
Originálny názov Hable con ella
Žáner dráma
Dĺžka 112 minút
Štát Španielsko
Pôvodný jazyk španielčina
Rok 2002
Zárobok 51 001 550 $
Filmový štáb
Réžia Pedro Almodóvar
Scenár Pedro Almodóvar
Produkcia Pedro Almodóvar
Michel Ruben
Hudba Alberto Iglesias
Kamera Javier Aguirresarobe
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Hovor s ňou (špa. Hable con ella) je španielsky film od režiséra Pedra Almodóvara z roku 2002.

Ponúka spletitý príbeh plný vášní, emócií, nenaplnených lások a čudných ľudských postáv. V centre deja sledujeme novinára Marca, ktorý sa zamiluje do vášnivej toreádorky Lydie. Lydia však pri jednom svojom zápase utrpí nehodu (vážne ju zraní býk) a v kóme sa dostáva do luxusného sanatória, v ktorom "žijú" podobní pacienti. Marco sa pri svojich návštevách zoznámi s ošetrovateľom Begninom, ktorý tajne miluje svoju komatickú pacientku Aliciu. Aliciu dlhšie sledoval, ako tancuje v baletnej škole naproti jeho apartmánu. Marco sa tak stane svedkom Begninovej lásky a opatery k milovanej žene, ktorá ho nepočuje a nevidí. Keď však lekári v sanatóriu jedného dňa zistia, že Alicia je tehotná, veci naberú rýchly spád a láskavý, nežný Begnino je odrazu v centre podozrení a dostane sa do väzenia.

V hlavných úlohách sa vo filme predstavujú herci u nás takmer neznámi, v Španielsku však hviezdy prvej triedy, ako Darío Grandinetti (pôvodom Argentínčan) v úlohe Marca či Javier Cámara ako Begnino.

Almodóvarov štýl je čitateľný i v tomto filme, ktorý okrem veľkého úspechu kritík zožal úspech i pri rozdeľovaní Oscarov v roku 2003 a odniesol si sošku za najlepší pôvodný scenár.