Hraboš snežný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hraboš snežný
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Chionomys nivalis
Martins, 1842
Synonymá
Microtus nivalis

Mapa rozšírenia hraboša snežného
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Hraboš snežný[2][3] (lat. Chionomys nivalis[4], staršie Microtus nivalis) je hlodavec z čeľade chrčkovité. Obýva horské a skalnaté biotopy západnej Palearktídy od Španielska po Irán. Výskyt na Slovensku bol doložený na 3,2 % územia v pohoriach Západné, Východné a Nízke Tatry.[2]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Hraboš snežný je dlhý 10 – 15 cm, pričom jeho chvost je dlhý 5 – 7 cm. Telo má porastené strieborno-šedou srsťou, spodná časť tela je belasá. Má pomerne hustú a dlhú srsť a nápadne dlhé hmatové chlpy. Je aktívny aj cez deň a je málo plachý.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Vyskytuje sa v horách, typicky v kamenných sutiach nad hranicou lesa (1 200 m n. m. a viac), napríklad v Alpách a Vysokých Tatrách.

Ekológia a biotop[upraviť | upraviť zdroj]

Dožíva sa asi dvoch rokov. Rozmnožuje sa 2 až 3-krát ročne, pričom samica rodí v upravenom suchom hniezde pod kameňmi po 5 – 6 mláďat. Kojí ich 3 týždne a oči otvárajú v 13 deň.[5] Živí sa rastlinnou potravou, najmä semenami, plodmi, menej už zelenými časťami rastlín. Jeho životným prostredím sú otvorené biotopy alpínskeho a subalpínskeho stupňa s dostatkom úkrytov medzi kameňmi. Pretože je aktívny aj v zime, sťahuje sa v jeseni do nižších alebo vhodnejších biotopov.[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IUCN Red list 2017.1. Prístup 25. júna 2017.
  2. a b KRIŠTOFÍK, Ján; DANKO, Štefan, et al. Cicavce Slovenska, rozšírenie, bionómia a ochrana. Bratislava : Veda, 2012. Autori druhu Ľudovít Kocian, Dávid Žiak, Marcela Kocianová-Adamcová, Ján Krištofík, Peter Fenďa, Michal Stanko, Vladimíra Hanzelová & Marta Špakulová. ISBN 978-80-224-1264-3. Kapitola Hraboš snežný - Chionomys nivalis, s. 98 - 102.
  3. BALÁŽ, Ivan; AMBROS, Michal; TULIS, Filip, et al. Hlodavce a hmyzožravce Slovenska. Nitra : Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, fakulta prírodných vied, 2013. ISBN 978-80-558-0437-8. Kapitola Hraboš snežný, s. 44 - 45.
  4. Wilson Don E.; Reeder DeeAnn M.. Chionomys nivalis. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference. 3. vydanie. vyd. [s.l.] : Johns Hopkins University Press, 2005.
  5. HANZÁK, Jan. Naši savci. Praha : Albatros, 1970. Kapitola Hraboš sněžný, s. 203.
  6. Hraboš snežný [online]. . Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hraboš sněžný na anglickej Wikipédii.