Hrad Bouzov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hrad Bouzov

Hrad Bouzov (pôvodne Búzov) stojí v rovnomennej obci juhozápadne od mesta Loštice na stredozápadnej Morave. Pôsobí dojmom dobre zachovanej stredovekej pamiatky, ale jeho súčasná podoba pochádza z romantickej prestavby z prelomu 19. a 20. storočia. Patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky v Česku a je vyhľadávaným miestom filmárov.

Historie[upraviť | upraviť zdroj]

Jadro hradu s palácom a vežou

Hrad bol založený na prelome 13. a 14. storočia, jeho prvým známym majiteľom bol Búz z Búzova v rokoch 1317-1339. Od polovice 14. storočia ho vlastnili páni z Vildenberka, ktorí ho v roku 1382 predali markgrófovi Joštovi. Jošt ho roku 1396 prenechal Heraltovi z Kunštátu.

Tento rod hrad vlastnil asi 70 rokov, potom s v jeho vlastníctve vystriedalo viac majiteľov. Počas trdsaťročnejvojny slúžil Bouzov ako cisárska pevnosť a väzenie pre švédskych zajatcov. V roku 1649 hrad kúpila Eugenie Podstatská z Prusinovic, jej syn ho roku 1696 predal rádu nemeckých rytierov. Tomu hrad patril až do roku 1939, kedy ho zabavili nacisti, v priebehu druhej svetovej vojny bol odovzdaný do správy tzv. Hlavného hospodárskeho a správneho úradu SS so sídlom v Berlíne a slúžil ako sklad zabaveného majetku. Po druhej svetovej vojne bol hrad skonfiškovaný československým štátom. V štátnej správe je dodnes, snahy Nemeckého rádu o vrátenie hradu neboli úspešné.

Hrad bol postavený s typicky bergfritovou dispozíciou s jedným poschodovým palácom. Koncom 14. storočia bolo k hradu pristavané predhradie. V roku 1558 hrad Bouzov vyhorel, ale kvôli finančným problémom vtedajších majiteľov bol hrad úplne obnovený až v roku 1620.

Do dnešnej podoby bol hrad upravený prestavbou v rokoch 18951910 na popud Eugena Habsburského, vtedajšieho veľmajstra rádu, ktorý stavbu aj financoval. Návrh prestavby projektoval architekt Georg von Hauberrisser. Tato rekonštrukcia ovplyvnila vzhľad hradu, pretože do pôvodnej typickej českej architektúry bola zakomponovaná celá rada nemeckých prvkov. Vnútorné vybavenie hradu čiastočne pochádza zo súkromných zbierok arcivojvodu Eugena, čiastočne ide o predmety vyrobené špeciálne pre hrad.

V roku 1929 poctil tento hrad svojou návštevou prezident Tomáš Garrigue Masaryk spoločne s ministerským predsedom Františkom Udržalom a ministrom vnútra Janom Černým. Na hrade ich privítal aj veľmajster nemeckého rádu Panny Márie Jeruzalemskej a brniansky biskup Norbert Klein.

V roku 2004 bol na hrade natáčaný nemecký film Napola, ďalej napríklad rozprávka O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Princezna Fantaghiro alebo pokračovanie seriálu Arabela.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hrad Bouzov

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bouzov (hrad) na českej Wikipédii.

Súradnice: 49°42′18″S 16°53′22″V / 49,705055°S 16,889379°V / 49.705055; 16.889379