Hrad Kost

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kost
Hrad
Kost patrí k jedným z najzachovalejších českých hradov
Štát Česko Česko
Región Královohradecký
Okres Jičín
Súradnice 50°29′25″S 15°08′06″V / 50,49028°S 15,13500°V / 50.49028; 15.13500
Vznik 15. storočie
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Najľahší výstup obec Libošovice, časť Podkost
Poloha hradu Kost v Česku
Poloha hradu Kost v Česku
Poloha hradu Kost v Česku
Wikimedia Commons: Kost
Webová stránka: http://www.hrad-kost.cz/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kost je jeden z najzachovalejších hradov vrcholnej gotiky v Čechách. Leží na katastrálnom území obce Libošovice (časť Podkost) v okrese Jičín v Královohradeckom kraji.

Na rozdiel od iných, dominantne sa vypínajúcich hradov, je Kost ukrytý v údolí pieskovcových skál Českého raja.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad bol postavený na pôdoryse nepravidelného päťuholníka v polovici 15. storočia Benešom z Vartembergu. Na konci storočia ho dostaval jeho syn Petr. Asi v roku 1414 získali hrad Zajícovia z Hazmburgu a vlastnili ho až do roku 1497.

V ďalšom období hrad viackrát zmenil svojich majiteľov. V rokoch 1497 - 1524 ho vlastnili Šelmberkovci, na panstvo ktorých ostala pamiatka vo forme Šelmberského paláca. Ďalšími majiteľmi boli Bibrštejnovci, vlastniaci hrad do roku 1551. Za ich panstva bol hrad renesančne prestavaný. V roku 1556 hrad pripadol rodu Lobkovicovcov, ktorí dali postaviť palác, hospodárske budovy a pivovar. Ďalším majiteľom bol v rokoch 1632 - 1634 známy vojvodca Albrecht z Valdštejna, ktorý plánoval prestavať hrad na rozsiahlu pevnosť. Realizáciu týchto zámerov však zmarila Valdštejnova smrť. V priebehu tridsaťročnej vojny bol hrad obsadený Švédmi, ktorí odtiaľto strpčovali okolitému obyvateľstvu život.

Po druhej svetovej vojne bol hrad po vykonaní nutných reštaurátorských prác opravený a čiastočne adaptovaný na obrazovú galériu.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Hradu dominuje päťposchodová hranolová Biela veža lichobežníkového pôdorysu, slúžiaca k obranným i obytným účelom. Je vsadená ho nárožného hradobného múru vybudovaného z pieskovcových kvádrov. Hrad má ešte menšiu valcovitú vežu z konca 14. storočia pri vnútornej stupnej bráne. Tri brány oddeľujú predhradie a nádvorie vnútorného hradu obklopeného vežovitým palácom, hradnou kaplnkou, sallou terrenou, Bielou vežou a obytnými Vartemberským a Šelmberským palácom. Vnútorný hrad chránili mohutné hradby s cimburím, okolo obiehal parkán a na okraji pieskovcových skál stálo ešte vonkajšie opevnenie.

Veľmi dobre zachovaný hrad je verejnosti prístupný a sú tu umiestnené zbierky rodiny Kinských, ktorým bol hrad v rámci reštitúcií v roku 1990 vrátený. Majiteľom je Giovanni Kinský dal Borgo, syn poslednej majiteľky.

Hrad bol v roku 2008 zaradený do zoznamu českých národných kultúrnych pamiatok.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hrad Kost

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]