Hrad Ludlow (Anglicko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hrad Ludlow
Hrady
Hrad Ludlow
Štát Veľká Británia Veľká Británia
Fed. štát Anglicko
Región Shropshire
Mesto Ludlow
Rieka Temža
Súradnice 52°22′02″S 2°43′25″Z / 52,36722°S 2,72361°Z / 52.36722; -2.72361
Vznik 11. storočie
Pre verejnosť Hrad je prístupný verejnosti
Wikimedia Commons: Ludlow Castle
Webová stránka: http://www.ludlowcastle.com/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Hrad Ludlow je veľký, v súčasnosti čiastočne zrúcaný, neobývaný hrad, ktorý stojí v meste Ludlow v Shropshire v Anglicku. Stojí na vyššie položenom kopci s výhľadom na rieku Temža. V súčasnosti zámok vlastní spoločnosť správcov z Powis Castle Estate, ktorá zastupuje rodinu grófov z Powisu. Hrad je prístupný verejnosti.

História hradu[upraviť | upraviť zdroj]

Prvopočiatky hradu[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad sa začal stavať na konci 11. storočia ako pohraničná pevnosť patriaca Rogerovi de Lacy, marcherskému lordovi. Prvá zmienka pochádza z roku 1138. Hrad vtedy vlastnil rod de Lacy. V roku 1224 sa anglický kráľ Henrich III. stretol s Llywelynon Veľkým, waleským princom, na hrade Ludlow, aby podpísali zmluvu s canterburským arcibiskupom, Štefanom Langtonom. Na začiatku 14. storočia prebehla rekonštrukcia, ktorú naplánoval Roger Mortimer, vďaka ktorej sa z hradu stal nádherný palác.

V roku 1402 sa na hrade narodil Edmund Mortimer, ktorý je známy veľkou bitkou - so svojou veľkou armádou sa stretol v bitke s armádnymi silami Owaina Glyndwra, bitka, známa ako Bitka Bryn Glas, sa odohrala v doline rieky Lugg. Edmund bol porazený, zajatý a nakoniec si musel zobrať za manželku jednu Glyndwrovu dcéru, s ktorou mal neskôr 4 deti.

Hrad ako súčasť kráľovského majetku[upraviť | upraviť zdroj]

V 15. storočí, kedy hrad vlastnil Richard Plantagenet, vojvoda z Yorku, bol hrad hlavnou základňou vo Vojne ruží a v roku 1459 sa ho zmocnili Lancasterovci. No už v roku 1461 sa vlastníctvo vrátilo naspäť do rúk Yorkovcom. Potom sa stal Ludlow kráľovským palácom. V roku 1472 poslal Eduard IV. svojho syna, waleského princa, a brata bývať na hrad Ludlow, ktorý bol v tom čase tiež sídlom waleskej vlády (Government for Wales) a pohraničným vojvodstvom. Tak sa Ludlow prakticky stal hlavným mestom Walesu.

V roku 1501 na hrade istý čas pred smrťou žil aj princ Artur, syn Henricha VII. a brat Henricha VIII., so svojou manželkou Katarínou Aragónskou. Mária Tudorová, dcéra Kataríny Aragónskej a Henricha VIII., tu, spolu so svojím sprievodom zamestnancov, poradcov a strážcami, strávila tri zimy v rokoch 15251528.

Občianska vojna a úpadok hradu[upraviť | upraviť zdroj]

Počas Anglickej občianskej vojny v rokoch 16421648 bol hrad Ludlow kráľovskou pevnosťou a bol obliehaný stúpencami parlamentarizmu, ale nakoniec hrad kapituloval, čím sa vyhol poškodeniam a porážke. V roku 1669 sídlo administratívnej správy pre Marches a Wales a Marcheská rada boli počas vlády Williama a Márie premiestnené do Londýna. V roku 1689 založil lord Herbert z Chirbury, na hrade Kráľovský waleský mušketiersky pluk. No zakrátko bol hrad opustený a postupne chátral. V roku 1811 kúpil ruiny od kráľa druhý gróf z Powisu. Táto rodina vlastní hrad dodnes.

Opis hradu[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad má veľmi veľkú rozlohu a má obdĺžnikový tvar s malým mestom a hlavným vstupom na východnej strane. Zo západnej časti hradu je výhľad na rieku. Severozápadný roh je uzavretý ďalšou stenou, ktorá tvorí vnútornú časť a jadro hradu. Do hradu sa vystupuje cez most nachádzajúcim sa v pravej časti. Vnútorná časť obsahuje obytné budovy, ktoré tvorili hlavné hradné ubytovanie. Tieto budovy sú charakteristické veľkými oknami, ktoré majú výhľad na nádvorie. Okrem toho je vnútorná časť zaujímavá aj tým, že sa v nej nachádzajú pozostatky nezvyčajnej kaplnky, ktorá má kruhový priestor pred oltárom, čo pripomína Temple Church v Londýne.

Dlhá história hradu sa odráža v jeho pestrej architektúre, ktorá okrem iných prvkov zahŕňa aj normanskú architektúru, stredoveké a tudorovské štýly.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ludlow Castle na anglickej Wikipédii.