Hutka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hutka
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj
Okres Bardejov
Región Horný Šariš
Nadmorská výška 400 m n. m.
Súradnice 49°23′50″S 21°25′51″V / 49,3971°S 21,4308°V / 49.3971; 21.4308
Rozloha 3,69 km² (369 ha) [1]
Obyvateľstvo 96 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 26,02 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1588
Starosta Mária Semaníková[3] (HLAS-SD)
PSČ 086 36 (pošta Nižná Polianka)
ŠÚJ 519278
EČV (do r. 2022) BJ
Tel. predvoľba +421-54
Adresa obecného
úradu
Hutka 47
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Hutka, Bardejov District
Webová stránka: obechutka.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Hutka je obec na Slovensku v okrese Bardejov.

Obec Hutka je situovaná v západnej časti karpatského oblúka. Patrí do Prešovského kraja, Bardejovského okresu. Leží v severnej časti Nízkych Beskýd pri hranici s Poľskom. Obec je položená v nadmorskej výške 400 m n. m. Jej povrch je z pohľadu hornatosti územia zaradený medzi pahorkatiny. Podnebie patrí do príjemnej miernej klimatickej oblasti. Obec Hutka s rozlohou 374 ha leží v doline potoka Mirošovec. V severnej časti chotára je bukový, dubový a smrekový les. V blízkom okolí obce Hutka žije mnoho druhov zvierat, napr. líška hrdzavá a srnec lesný.

V okolí obce sa nachádzajú aj niektoré chránené územia. Z prírodných rezervácií (PR) je tu známy, napr. Zborovský hradný vrch (PR vyhlásená už v roku 1926) s mohutnými dubmi, či PR Regetovské rašelinisko (vyhlásená v roku 1979). Z národných prírodných rezervácií (NPR) je v blízkosti obce napr. NPR Becherovská tisina, kde je zaznamenaný najväčší výskyt tisu obyčajného vo flyšovej oblasti Karpát (NPR vyhlásená v roku 1954), alebo NPR Magura s pralesovými jedľovými bučinami (vyhlásená v roku 1964).

Obec Hutka mala k 31. 12. 2015 celkom 87 obyvateľov, z toho je 60 % v produktívnom veku. Nachádza sa v regióne, ktorý je križovatkou východnej a západnej kultúry, v krajine drevených cerkví, staroslovienskych liturgií. Žijú tu v symbióze vedľa seba slováci-šarišania, rusíni, ukrajinci a poliaci. V obci prevažuje pravoslávne vierovyznanie. Obec patrí do okresu s vysokou mierou nezamestnanosti (cca 20 %), ale miera nezamestnanosti v obci Hutka je v súčasnosti len okolo 8 %. V prvej polovici 19. stor. Hutčania tkali plátno a súkno. V súčasnosti tu pracuje priemyselná firma Patric, ktorá vyrába kvalitné ponožky rôznych veľkostí a farieb.

Obec Hutka leží na hlavnom cestnom ťahu Bardejov – Svidník (cesta I/77). Najpohodlnejšie a najrýchlejšie je spojenie autom. Obec Hutka, s jednou autobusovou zastávkou v centre obce, je však v spojení s okolitými mestami pravidelnými autobusovými spojmi. Sieť súčasných školských zariadení je tvorená materskou školou a základnou školou v Nižnej Polianke. Možnosti stredoškolského vzdelania ponúkajú napr. mestá Bardejov a Svidník.

Obec Hutka má takmer poltisícročnú históriu. Rusínska osada s názvom Voľa vznikla na zákupnom práve (v roku 1588). V roku 1600 bola zaradená medzi nové a nezdanené osídlené jednotky. V roku 1618 tamojšie šoltýstvo vlastnilo tri usadlosti a patrilo makovickému panstvu. V roku 1771 Hutka ostala v dôsledku úteku nevoľníkov vyľudnená. K obci v minulosti patrila aj osada Počekaj. Na začiatku prvej svetovej vojny obec bola vypálená a obsadená ruskými vojskami. Po druhej svetovej vojne bola Hutka takmer nanovo prebudovaná, elektrifikovaná (1951). Bola tu napr. postavená aj budova kultúrneho domu.

K historickým budovám obce patrí pravoslávny, gréckokatolícky drevený chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky z roku 1923 (v rôznych prameňoch sa uvádza aj jeho názov Cerkev sv. Kozmu a Damiána) s cenným sakrálnym inventárom.

Územie obce Hutka má veľmi dobré umiestnenie po stránke krajinárskej a estetickej. Nachádza sa v atraktívnej oblasti Nízkych Beskýd. Šariš je turisticky zaujímavý aj sakrálnou drevenou architektúrou. Ondavská vrchovina ponúka tiež veľmi dobré podmienky pre cykloturistiku.

Nový potenciál v mikroregióne vzniká v súčasnosti v súvislosťou so zvýšeným záujmom o vidiek a vidiecky turizmus, na rozvoj ktorého má táto oblasť výborné predpoklady.

Vo vzdialenosti 18 km od Hutky leží historické mesto Bardejov. Najstaršia písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1241. V roku 1950 bol vyhlásený za mestskú pamiatkovú rezerváciu a vtedy nastala aj intenzívna obnova kultúrneho dedičstva. Za záchranu a obnovu kultúrneho dedičstva bola Bardejovu v roku 1986 Medzinárodným kuratóriom so sídlom v Hamburgu udelená Európska cena – zlatá medaila. Mesto bolo v roku 2000 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Bardejovské Kúpele sú od Hutky vzdialené 16 km. Prvá zmienka o nich pochádza z roku 1247, keď uhorský kráľ Bela IV. podaroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. V roku 1809 sa tu liečila druhá manželka cisára Napoleona I. – Mária Lujza, neskôr ruský cár Alexander I. a v roku 1895 cisárovná Alžbeta, manželka cisára Františka Jozefa. V Bardejovských Kúpeľoch sa liečia choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou a netuberkulózne choroby dýchacích ciest. Nachádza sa tu aj prírodné kúpalisko s termálnou vodou, krytý bazén, tenisové kurty, minigolf, bowling, basketbalové a volejbalové ihriská, skanzen…

Len 10 km od Hutky je vzdialený Zborov, ktorý sa preslávil Zborovským hradom. V súčasnosti je z neho majestátna zrúcanina, ktorá bola v stredoveku najsevernejšou baštou na hraniciach s Poľskom. Najstaršia písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1250, kráľ Belo IV. ho daroval Makovi. Pôvodne gotický hrad bol v 16. storočí renesančne prestavaný a rozšírený o ďalšie dva okruhy, čím sa stal jedným z najrozsiahlejších a najlepšie opevnených feudálnych sídiel na Slovensku. Za panovania Rákociovcov bol hrad centrom plánovania protihabsburských povstaní. Hrad roku 1684 dobyli a výrazne poškodili cisárske vojská. V Zborove sa nachádzali aj tri kaštiele. Najstarší nechali postaviť Šeredyovci v polovici 16. stor. V prvej tretine 17. storočia Rákociovci postaviť druhý kaštieľ – svoje reprezentačné sídlo. Tretí -Barokový kaštieľ šľachtickej rodiny Szirmayovcov bol počas 1. sv. vojny zničený a zachovala sa z neho už len pohrebná kaplnka pri základnej škole. Z obdobia ťažkých bojov počas 1. aj 2. sv. vojny sa tu zachovali vojenské cintoríny.

Známe lyžiarske stredisko v obci Regetovka je od Hutky vzdialené 18 km. Leží v nadmorskej výške 520 až 760 metrov. Parkoviská sú vzdialené od svahov asi 80 m. Pre návštevníkov sú k dispozícii tri lyžiarske svahy v dĺžkach 400 – 600 m a prevýšením 80 – 170 m, vhodné pre začiatočníkov aj náročných lyžiarov. K dispozícii je 6 vlekov s prepravnou kapacitou 3 200 osôb za hodinu. Svahy sú pravidelne upravované. Veľkou prednosťou strediska je novovybudovaný zasnežovací systém a večerné lyžovanie (od 18.00 do 21.00 hod). Pre milovníkov behu na lyžiach sú pripravené turistické bežecké trate. V areáli sa nachádzajú občerstvovacie bufety, požičovňa, servis a úschova lyží.

V susedstve Hutky (2 km západne) je Nižná Polianka. V jej katastri leží rekreačná oblasť Makovica s penziónom Villa Makovica a prírodným letným kúpaliskom s rozmermi cca 50 x 60 m a 4 100 m³ pitnej vody a lyžiarskym vlekom.

Ďalšie lyžiarske stredisko – Stebnícka Huta je od Hutky vzdialené opäť 18 km, v nadmorskej výške 500 až 700 m. Parkoviská sú vzdialené od svahov asi 50 m. Pre návštevníkov sú k dispozícii 2 lyžiarske svahy v dĺžkach 900 – 1 000 m a prevýšením 170 m vhodné pre začiatočníkov, pokročilých lyžiarov aj snowboardistov. K dispozícii je lyžiarsky vlek s prepravnou kapacitou 900 osôb za hod. Svahy sú pravidelne upravované. Pre milovníkov behu na lyžiach sú pripravené turistické bežecké trate. V areáli sa nachádza bufet, požičovňa, servis a úschova lyží. V Stebníckej Hute je aj tzv. Slnečný majer, kde je krytá jazdiareň. Návštevníkom sa tu naskytá aj možnosť jazdy na koni v prírode. Je možné tu absolvovať jazdecký kurz. V Slnečnom majery je k dispozícii tiež reštaurácia a možnosť ubytovania v apartmáne a chatkách.

Na erbe Hutky sú vyobrazené na pôde dve fľaše a medzi nimi pohár na stopke. Tento symbol poukazuje na tradíciu sklárskej huty, pôsobiacej v minulých storočiach v obci, z čoho je pravdepodobne odvodený aj jej názov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hutka

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]