Hviezdna brána (zariadenie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Obrázok hviezdnej brány

Hviezdna brána je fiktívne zariadenie používané v rovnako pomenovaných filmoch a seriáloch. V roku 1928 bola vykopaná v Gíze prof. Langfordom, bola odvezená do USA ľodou Achilles. Pomocou hviezdnej brány je možné prekonávať obrovské vzdialenosti za krátky čas, čo umožňuje prieskum neznámych planét a kultúr.

Princíp fungovania[upraviť | upraviť zdroj]

Hviezdna brána využíva teóriu relativity, ktorú sformuloval Albert Einstein. Vysvetlenie fyzikálnych javov ponúka dokument Stargate: True Science (Hviezdna brána - skutočná veda).

Pri extrémnych podmienkach je možné ohýbať tak čas, ako aj priestor. Týmto spôsobom sa môže na určitý čas vytvoriť tunel, ktorý výrazne skráti vzdialenosť medzi jednotlivými bránami, a tým zníži tiež čas potrebný na prechod z jednej brány do druhej. Cez hviezdnu bránu je možné presúvať audio i video signál, ľudí, zbrane či nebezpečné žiarenie.

Nábožensky a technologicky pokročilá rasa Orájov dokázala v posledných dvoch sériách seriálu Stargate SG1 vytvoriť superbránu (supergate), obrovskú verziu hviezdnej brány umožňujúcej časovo neobmedzené trvanie. Cez túto superbránu boli Orájovia schopní zo vzdialenej galaxie priviesť celú flotilu bojových vesmírnych lodí. Aby bola tak obrovská brána stabilná, je potrebné využiť silu čiernej diery.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Sieť hviezdnych brán vytvorili Antikovia, rasa ľudí z dávnych dôb, ktorá bola mimoriadne technologicky vyspelá. Okrem hviezdnych brán vytvorili napríklad lietajúce mesto Atlantídu, prezentované v seriáli Stargate: Atlantis.

Planéta Zem patrila do siete planét, na ktorých bola hviezdna brána postavená. Okolo roku 3000 pred našim letopočtom sa podarilo obyvateľom Egypta zvrhnúť nadvládu Goa’uldov a zasypať hviezdnu bránu. Egyptská brána bola nájdená v roku 1928 a pred začiatkom druhej svetovej vojny prenesená do USA. Zásluhou archeológa Daniela Jacksona sa podarilo rozlúštiť jej potenciál.

Prvá výprava cez hviezdnu bránu bola popísaná v 10. dieli prvej série seriálu Stargate SG1 a odohráva sa v 1945. Oproti všetkým ostatným výpravám bolo na vytáčanie symbolov použité manuálne točenie silou ľudských rúk. Druhá a oveľa známejšia výprava viedla na planétu Abydos. Dej tejto výpravy je znázornený v pôvodnom filme Hviezdna brána, natočenom v roku 1994.

Iris[upraviť | upraviť zdroj]

V úvodnej epizóde seriálu hviezdna brána sa prvýkrát predstavila technológia známa ako Iris. Ide o mimoriadne odolný štít, nepreniknuteľný zbraňami. Iris sa dal aktivovať a deaktivovať z kontrolnej miestnosti. Pre bezpečnosť boli zavedené zvukové kódy umožňujúce zistiť, či sa pokúša prejsť cez bránu priateľ alebo nepriateľ. Okrem ľudských výprav získali zariadenie na odosielanie kódov aj spojenci ako Tokrovia alebo majster Bra'tac.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]