Hviezdne vojny (1977)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hviezdne vojny /
Hviezdne vojny: Epizóda IV – Nová nádej
Originálny názov Star Wars / Star Wars: Episode IV – A new hope
Žáner sci-fi
fantasy
Dĺžka 121
(special edition:125) minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 25. máj 1977
Spoločnosť 20th Fox century
Rozpočet 11 000 000 $
Zárobok 775 398 007 $[1]
Filmový štáb
Réžia George Lucas
Scenár George Lucas
Produkcia Gary Kurtz,
George Lucas,
Rick McCallum (special edition)
Hudba John Williams
Herecké obsadenie

Hviezdne vojny (angl. Star Wars) je sci-fi film Georgea Lucasa. Je to jeden z komerčne najúspešnejších a najznámejších filmov všetkých čias a film, ktorý značne ovplyvnil ďalší vývoj filmov sci-fi (pozri aj Hviezdne vojny (kult)).

Film je síce prvým natočeným filmom zo základnej šestice filmov „Hviezdne vojny“, ale v chronologickom a dejovom poradí je až štvrtý. Prvýkrát bol uverejnený roku 1977 a bol znovu uvedený do kín v rokoch 1979, 1981, 1982, 1997, 2000 a 2004, pričom najmä v roku 1997 boli na filme vykonané značné zmeny (tzv. Special Edition: predĺženie, digitálne spracovania a pod.) a v roku 2012 bola uvedená trojrozmerná verzia.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Anglický: Film sa pôvodne volal len „Star Wars“ a až pri jeho opätovnom uvedení v roku 1981 dostal názov „Star Wars: Episode IV: A New Hope“, aby bol konzistentný s názvom ďalšej časti (Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back). Aj v samotnom filme sa v úvodnom texte objavil nadpis „Episode IV: A New Hope“ až v roku 1981. V praxi sa však až do uvedenia DVD v roku 2004 film v anglicky hovoriacom svete propagoval pod názvom „Star Wars“ a na videách sa v Amerike film nazýval „Star Wars IV: A New Hope“. Pôvodný názov scenára znel „Adventures of the Starkiller: Episode 1 – The Star Wars“ a existuje aj pôvodná značne dlhšia verzia filmu pod týmto názvom (bežne označovaná ako „The Star Wars“), ktorú žiaľ videlo len niekoľko novinárov (po verejnom premietaní hotového filmu).

Slovenský: V prípade slovenského názvu sa zdroje rozchádzajú, ale veci sa pravdepodobne majú takto: Pôvodný názov znel aj po slovensky „Hviezdne vojny“, pri premietaní zmodernizovanej verzie koncom 90-tych rokov sa už film volal „Hviezdne vojny: Epizóda IV – Nová nádej“ a v slovenskej televízii bol potom uvedený pod názvom „Hviezdne vojny IV – Nová nádej“.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Občianska vojna prebieha po celej galaxii, a rebelom sa podarilo získať tajné plány Hviezdy smrti, obrovskej a nebezpečnej vesmírnej stanice Galaktického impéria, ktorá je schopná ničiť celé planéty. Princezná Leia, členka rebelov, ukryje tieto plány do droida R2-D2, a rýchlo ho spoločne s C-3PO pošle v únikovom module na planétu Tatooine, predtým ako ju zatknú vojaci Impéria, ktorí na čele s Darthom Vaderom prepadli jej loď Tantive IV. Leia je odvedená na Hviezdu Smrti a vypočúvaná ohľadom toho kde ukryla plány a kde sa nachádza základňa rebelov.

Na povrchu planéty je R2-D2 spolu s droidom C-3PO, prepadnutý a ukradnutý Jawami, miestnymi zberačmi a obchodníkmi. Jawovia droidov predajú farmárovi Owenovi Larsovi a jeho synovcovi Lukovi Skywalkerovi. Počas údržby droidov Luke omylom spustí hologram, na ktorom princezná Leia žiada o pomoc Obi-Wana Kenobiho. Luke rozmýšľa či Leia môže mať na mysli Bena Kenobiho, starého pustovníka, ktorý žije neďaleko farmy Skywalkerov. Na ďalší deň sa R2-D2 stratí a Luke sa ho s C3po vydajú hladať. Sú prepadnutý piesočnými ľuďmi no zachráni ich postava v kapucni. Zisťujeme, že je to Ben Kenobi a ten im prezrádza, že naozaj je Obi-Wan Kenobi, bývalý rytier mystického rádu Jedi. Luke sa dozvedá, že rytieri Jedi pomocou tajomnej a nadprirodzenej energie nazývanej Sila po tisíce rokov chránili galaxiu, predtým ako ich Impérium počas ,,rozkazu 66" všetkých nevyvraždilo. Obiwan Lukovi vysvetlí, že aj jeho otec bol tiež rytier Jedi, a po boku Obi-Wana bojoval vo Vojne klonov až kým ho nezabil Darth Vader, ktorý zradil rád Jediov a stal sa Sithom. Obi-Wan potom Lukovi daruje svetelný meč jeho otca.

Obi-Wan sa vydáva na planétu Alderaan, kam podľa inštrukcií Lei má doručiť plány Hviezdy smrti. Lukovi ponúkne aby išiel s ním, ale Luke odmieta. Neskôr však zmení svoj názor, keď zistí, že vojaci Impéria pri pátraní po droidoch zničili farmu a tiež zabili jeho strýka Owena a tetu Beru. Obi-Wan a Luke navštívia bar v Mos Eisley, kde si najmú pašeráka Hana Sola a jeho spoločníka Chewbaccu aby ich na palube svojej lode Millenium Falcon previezli na planétu Alderaan. Obiwan a Luke rýchlo odchádzajú skôr lebo sa do baru dostanú hliadky Impéria. Keď je už aj Han na odchode odchytí si ho Greedo poskok Jabba Hutta, u ktorého nemá Han splatený dlh a pýta sa ho kedy mu odovzdá peniaze. Han vystrelí skôr ako Greedo a Greeda zabije. Pri ceste k Falconovi Han stretne Jabbu osobne a ten mu dá ešte niekoľko týždňov nato aby peniaze priniesol. Obiwan a Luke predajú Lukov speeder aby mali dosť peňazí pre Hana. Cestou k lodi ich napadnú jednotky Impéria ale podarí sa im odletieť. Luke medzitým trénuje so svetelným mečom jeho otca pod dohľadom Obiwana.

Keď prídu k ich cieľu, zisťujú, že planéta Alderaan tam vôbec nie je - bola zničená Hviezdou smrti na povel Veľkého moffa Tarkina, ktorý po vypočúvaní princeznej Lei zistil, že sa tam nachádza základňa rebelov, čo ale nebola pravda. Hanova loď je ale zadržaná a pritiahnutá do hangáru Hviezdy Smrti. Luke presvedčí Hana, aby mu pomohol vyslobodiť princeznú Leiu, zatiaľ čo Obi-Wan deaktivuje systém držiaci ich loď v hangáre. Luke, Han a Chewbacca spolu vyslobodia Leiu a s vojakmi v pätách sa rýchlo vracajú na loď. Darth Vader konfrontuje Obi-Wana a po krátkom rozhovore sa púšťajú do súboja. Obi-Wan sa v dueli necháva dobrovolne zabiť aby pomohol Lukovi v tréningu. Zvyšku skupiny sa ale podarí zo stanice odletieť. Luke smrť Obiwana znáša tažko.

Posádka Falcona prilieta na tajnú základňu rebelov na Yavin 4, netušiac, že Impérium im na loď ukrylo sledovacie zariadenie. Rebeli z plánov zisťujú, že na Hviezde smrti sa nachádza nechránený výfukový otvor, ktorý vedie až do hlavného reaktora, a zorganizujú útok. Luke sa pridá k rebelom, ale nepodarí sa mu presvedčiť Hana aby im pomohol. Počas neúspešných útokov na Hviezdu smrti zomiera veľa pilotov. Darth Vader vedie letku stíhačiek TIE, ale tesne predtým ako sa mu podarí zaútočiť na Lukovu stíhačku X-Wing je zasiahnutý Hanom, ktorý sa nečakane pripojil do boja. Luke telepaticky získava cez Silu pomoc od Obi-Wana a ničí Hviezdu smrti. Tarkin a jednotky Impéria zomierajú na palube explodujúcej stanice. Po celej bitke sa Luke a Han zúčastnia oslavnej ceremónie, kde ich Leia vyznamenáva medailami.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Správnosť použitých slovenských verzií mien nie je overená

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]