Hydraulický zdvihák

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hydraulický zdvihák je mechanizmus slúžiaci na zdvíhanie ťažkých bremien, napríklad automobilov, ale aj plavebných komôr.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Zdvihák sa skladá z nosného piesta, na ktorom spočíva bremeno, z hydraulického valca, z jednočinného piestového čerpadla ovládaného ručnou pákou, z výpustného ventilu a z nádrže s kvapalinou.

Nosný piest sa skladá obyčajne z dvoch častí, zasunutých do seba a utesnených koženými alebo gumovými manžetami. Táto konštrukcia piesta umožňuje dosiahnuť malú stavebnú výšku zdviháka a veľkú výšku zdvihu. Pri pohybe piestu čerpadla nahor sa nasáva špeciálny olej z nádrže nasávacím guľkovým ventilom do činného priestoru čerpadla. Pri spätnom pohybe piesta je nasávací ventil zatvorený a výtlačný guľkový ventil otvorený. Kvapalina sa vytláča z činného priestoru čerpadla pod nosný piest, ktorý sa s bremenom zdvíha. Keď nosný piest dosiahne hornú krajnú polohu, otvorí sa tlakom oleja kužeľový prepúšťací ventil. Kvapalina uniká späť do nádrže vytvorenej medzi valcom nosného piesta a skriňou zdviháka. Tak isto pracuje tento ventil pri preťažení zdviháka. Bremeno sa spustí nadvihnutím výpustného ventilu, tj. zdvihnutím ručnej páky nad jej normálnu polohu. Celková účinnosť zdviháka býva = 0,7 i väčšia.