Hysterosalpingografia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Normálny hysterosalpingogram. Všimnite si tenký katéter v dolnej časti snímky, zavedený cez pošvu a kanál krčka maternice do dutiny maternice. Kontrastná látka sa na snímke zobrazuje čiernou farbou (malý trojuholník v strede je dutina maternice, vinuté útvary po stranách sú kontrastnou lárkou naplnené vajíčkovody).

Hysterosalpingografia je rádiologická vyšetrovacia metóda dutiny maternice a vajíčkovodov.

Základom je zavedenie kontrastnej látky do dutiny maternice cez krčok maternice. Vyšetrenie väčšinou vykonáva gynekológ, pretože vyžaduje nasondovanie kanála krčku maternice cez pošvu. Pod skiaskopickou kontrolou sa pozoruje tvar dutiny maternice vyplnenej kontrastnou látkou a jej ďalší postup do vajíčkovodov.

Hlavnou indikáciou je zistenie priechodnosti vajíčkovodov u žien, ktoré majú problémy s plodnosťou. V minulosti sa využívala na diagnostiku vrodených chýb maternice, no v tejto indikácii ju už prakticky úplne nahradilo vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Vzhľadom na pomerne vysokú radiačnú záťaž sa hľadajú cesty, ako vyšetriť priechodnosť vajíčkovodov i inými cestami, napríklad špeciálnou kontrastnou látkou viditeľnou pri sonografickom vyšetrení.